Sałatka ziemniaczana z pesto

Sałatka ziemniaczana z pesto
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (5porcji)
-
Ziemniaki - 60 dag (ugotowanych w mundurkach i obranych)Bulion warzywny - 200 mlOliwa - 2 łyżeczkiSok cytrynowy - 2 łyżkiPesto z bazylii - 2 łyżeczkiOcet balsamiczny - 3 łyżki, jasnegoZioła - łyżka posiekanych (np. tymianku, oregano, estragonu)Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuRadicchio - główkaRukola - garść (lub roszponki)Orzeszki pinii - 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Ziemniaki kroimy w plasterki, wkładamy do miski.
2 / 4
Robimy zalewę: gorący bulion mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, pesto, octem i ziołami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy ziemniaki, ostrożnie mieszamy, odstawiamy na 4 godziny do lodówki.
3 / 4
Radicchio kroimy w paski, dodajemy razem z rukolą lub roszponką do ziemniaków, mieszamy delikatnie, aby nie pokruszyć ziemniaków. Jeśli trzeba, jeszcze raz przyprawiamy do smaku.
4 / 4
Orzeszki piniowe rumienimy na suchej patelni i posypujemy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory