Serduszka (sushi)
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Ryż do sushi - 200 gNori - 5 cmCukier puder - 3 łyżkiOcet ryżowy - 3 łyżkiImbir - 20 g posiekanegoSól - Do smakuBurak - 300 g gotowanychWasabi - 1 łyżkaŁosoś wędzony - 150 g w plastrachRzodkiewka - Kilka (ew.)Ogórek szklarniowy - Wg uznaniaSezam - Odrobina czarnego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wypłukany dokładnie ryż oraz kombu gotujemy ok. 10 min na wolnym ogniu. Zdejmujemy z ognia, dokładnie przykrywamy i pozostawiamy na następne 8 min, żeby ryż doszedł.
Wyjmujemy kombu. Cukier puder, ocet ryżowy, imbir i szczyptę soli dokładnie mieszamy i dodajemy do ryżu.
Buraczki kroimy na 20 cienkich plasterków. Za pomocą foremki w kształcie serca (ok. 4 cm średnicy) wykrawamy w plasterkach serduszka.
Na zmoczonej wodą desce rozwałkowujemy ryż na placek o grubości 1 cm. Za pomocą tej samej zmoczonej foremki wykrawamy z ryżu 20 serduszek i układamy je na serduszkach z buraczków. Serduszka z ryżu smarujemy wasabi.
Z łososia wykrawamy także 20 serduszek i układamy na serduszkach z ryżu. Wedle upodobania ozdabiamy malutkimi serduszkami z rzodkiewki lub pokrojonymi oliwkami i czarnym sezamem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory