Serduszka miłości

- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Maliny - 250 g mogą być mrożoneWanilia - Miąższ z 2 lasekMasło - 150 gSól - SzczyptaMąka pszenna - 200 gCukier waniliowy - 2 opak.Jajka - 5 sztMascarpone - 250 gLikier cytrynowy - 4 łyżki, najlepiej LimoncelloCukier puder - 4 łyżkiŚmietana kremówka 36 proc. - 100 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Maliny myjemy, mrożone rozmrażamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Zagotowujemy miąższ wanilii w 250 ml wody, dodając masło i dwie szczypty soli. Garnek zdejmujemy z ognia. Dodajemy mąkę i cukier waniliowy, dokładnie mieszamy. Garnek stawiamy ponownie na niewielkim ogniu i mieszamy tak długo, aż powstanie zwarte ciasto, a na dnie naczynia pojawi się cienki biały nalot.
Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do przestygnięcia, a następnie, stale mieszając, dodajemy kolejno jajka. Połowę ciasta wkładamy do szprycy z otworem o średnicy 0,5 cm, wyciskamy na blachę 10 serduszek (grubości ok. 1 cm i średnicy ok. 8 cm). Blachę wkładamy na środkową prowadnicę piekarnika i pieczemy serduszka na złoto (około 20 min).
Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy serduszka w środku jeszcze ok. 5 min. Wyjmujemy serduszka, przekrawamy w poprzek na połowy i zostawiamy do wystygnięcia na kuchennej siatce.
Ponownie nagrzewamy piekarnik do 200°C i z drugą częścią ciasta postępujemy podobnie jak z pierwszą. Maliny rozdrabniamy, przecieramy przez drobne sito i mieszamy z serkiem mascarpone, likierem Limoncello i cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z masą malinową.
Gotowy krem wkładamy do szprycy z otworem o średnicy 1 cm i wyciskamy go równomiernie na spodnią część każdego serduszka. Przykrywamy je drugim serduszkiem. Całość możemy udekorować całymi malinami.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Fitness