Składniki (4porcje)
-
Twaróg tłusty - 40 dagŚmietana kremówka 36 proc. - 300 mlCukier waniliowy - 1 torebkaCukier puder - 30 dagJagody - 50 dag czarnychŻółtka - 4Żelatyna - 10 gJajka - 2Cukier - 3 dag (kryształu)Mąka pszenna typ 500 - 4 dag
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Upiecz biszkopt: dno tortownicy wyłóż pergaminem. Białka ubij na sztywną pianę, dodając powoli cukier i ubijaj, aż się rozpuści. Wymieszaj z żółtkami, a potem połącz z przesianą mąką. Ciastem napełnij tortownicę, piecz 8 minut w temp. 190°C na słomkowy kolor. Biszkopt przestudź w formie, otwórz tortownicę, zdejmij pergamin. Wokół biszkoptu ponownie zapnij brzeg tortownicy.
Przygotuj konfiturę do dekoracji sernika: odważ 10 dag jagód i zagotuj je z łyżką cukru. Ostudź.
Przygotuj masę: ser utrzyj z 15 dag cukru i cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym żółtku. Ucieraj, aż masa będzie gładka i lśniąca. Namocz żelatynę w małej ilości zimnej wody. Śmietanę ubij z resztą cukru. Napęczniałą żelatynę rozpuść w mikrofalówce (lub w kąpieli wodnej), wlej do masy serowej, połącz z ubitą śmietaną i pozostałymi surowymi jagodami (w przypadku jagód mrożonych bardzo ważna jest podana kolejność łączenia składników!).
Masę wyłóż na biszkoptowy spód, wstaw na co najmniej 4 godziny do lodówki, a potem udekoruj konfiturą.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory