Składniki (6porcji)
-
Herbatniki - 10 dag pokruszonychPłatki owsiane - 1/2 szklankiBrązowy cukier demerara - 3 łyżkiSól - szczyptaMasło - 5-7 łyżek stopionegoOlejek waniliowy - kilka kropliŻelatyna - 1 torebkaWoda - 1/4 szklankiTwaróg sernikowy - 35-40 dagŚmietana kremówka 36 proc. - 1 szklankaCukier - 1 szklankaCytryna - 1 łyżka sokuJagody - 3 szklankiŚmietana kremówka 36 proc. - 1 szklankaCukier - 1 łyżkaDżem - 2/3 szklanki jagodowegoJagody - 1 kg
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy spód. Miksujemy ciastka, płatki, cukier i sól, dodajemy masło i olejek. Powstałą kruszonkę rozkładamy na spodzie tortownicy (25 cm), pieczemy 12 minut w temp. 180°C i studzimy. Robimy masę: żelatynę namaczamy w wodzie, po 10 min rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy. Miksujemy twarożek ze śmietaną, cukrem i sokiem z cytryny. Dodajemy porcjami jagody i miksujemy dalej, aż masa będzie gładka. Nie przerywając miksowania, powoli wlewamy ciepłą żelatynę. Gdy składniki się połączą, rozkładamy masę na upieczonym spodzie, przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki. Gdy masa zastygnie, zdejmujemy brzegi tortownicy i przekładamy torcik na paterę. Ubijamy śmietanę z cukrem, rozsmarowujemy na masie jagodowej. Rozgrzewamy dżem, mieszamy go z owocami. Wierzch sernika dekorujemy przygotowanymi owocami, wstawiamy do lodówki jeszcze na co najmniej 2 godziny.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory