Sernik z konfiturą wiśniową
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Wiśnie - 1 kgCukier żelujący - 50 dag 2:1Cynamon - Do smaku
-
Ciasto:
Mąka pszenna - 10 dagMasło - 10 dagŻółtka - 1 sztCukier - 5 dagSkórka z cytryny - 2 łyżecziCukier waniliowy - 1/2 opak.
-
Masa:
Twaróg tłusty - 1,25 kgCukier - 40 dagMąka pszenna typ 500 - 3 łyżkiSkórka pomarańczowa - 1-2 łyżeczkiSkórka z cytryny - 1-2 łyżeczkiCukier waniliowy - 1/2 opak.Jajka - 5 sztŻółtka - 2 sztŚmietana kremówka 36 proc. - 50 mlRodzynki - 7-8 dag
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zrób konfiturę: wiśnie umyj, osącz, wydryluj, wymieszaj z cukrem, dodaj kawałek cynamonu i gotuj 3 minuty, ciągle mieszając. Zdejmij z ognia, usuń cynamon.
Zrób ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone w kostkę masło i wyrabiaj palcami, aż powstanie kruszonka. Dodaj cukier, skórkę z cytrusów, żółtko i cukier waniliowy. Posiekaj wszystkie składniki i delikatnie wyrób. Ciasto włóż na godzinę do lodówki.
Potem zagnieć i rozwałkuj do grubości 3 mm. Wytnij koło o średnicy 24 cm i wyłóż nim dno natłuszczonej tortownicy. Obcięte kawałki ciasta pokrój w paski i wyłóż nimi boki tortownicy. Piecz 10 minut w temp. 200°C.
Zrób masę: ser zmiksuj z cukrem i mąką. Ciągle miksując, kolejno wbijaj jajka i żółtka. Dodaj resztę składników, wymieszaj. Masę wyłóż na podpieczony spód, piecz 10 minut w temp. 240°C, a potem jeszcze godzinę w temp. 140°C. Ostudź, wstaw na 2 godziny do lodówki. Na wierzchu rozłóż 30 dag konfitur wiśniowych.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory