Śledzie po wileńsku
Śledzie po wileńsku
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny
Składniki (5porcji)
-
Przyprawy
Imbir - ok. 3 cm korzeniaCukier puder - 2 łyżeczkiCynamon - 1/2 łyżeczkiPieprz czarny w ziarnach - 2 ziarnaGoździki - 5Liść laurowy - 4-5Gałka muszkatołowa - 1 gałka, starta
-
Pozostałe składniki
Śledzie solone - 1/2 kg płatów (najlepsze są jasne duże i grube płaty śledzi solonych z beczki)Cebula biała - 4 średnieOlej rzepakowy - do smakuKoncentrat pomidorowy - 1 słoiczek (może być słoiczek keczupu)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cały kunszt tej potrawy tkwi w specjalnej mieszance przypraw.
Przyprawy: Wszystkie przyprawy trzeba dokładnie zemleć. Można w tym celu poświęcić np. nasadkę z miksera do mielenia kawy.
Pozostałe składniki: Cebule pokroić, zeszklić na oleju. Następnie dodać koncentrat pomidorowy (lub keczup) i przestudzić. Na talerzu ułożyć śledzie i posypać przyprawami. Zostawić na noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia płaty pokroić na kawałki. Ułożyć w dwóch lub trzech warstwach na półmisku, a potem przykryć grubą warstwą cebuli z koncentratem. Udekorować szczypiorkiem i natką pietruszki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory