Sos zielony frankfurcki
Sos pasuje do jajek na twardo, gotowanego mięsa i drobiu na zimno, wędlin, zimnych pieczeni, gotowanych warzyw podawanych na zimno (szparagi, brokuły, kalafior, cukinia), filetów śledziowych. Świetnie smakuje z młodymi ziemniakami, może też być nadzieniem do ziemniaków pieczonych. Nadaje się też do dań gorących (gotowanej wołowiny, ozorków, ryby, drobiu, warzyw).
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Jajka - 3 na twardoOlej rzepakowy - 3 łyżkiJogurt naturalny - 15 dagŚmietana 18 proc. - 15 dag gęstejCebula - 1 małaSok cytrynowy - Z 1 sztSól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smakuCukier - Do smakuNatka pietruszki - Do smakuSzczypiorek - Do smakuOgórecznik lekarski - Do smakuSzczaw - Do smakuTrybula - Do smakuRzeżucha - Do smakuEstragon - Do smakuMelisa świeża - Do smakuLubczyk - Do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zioła umyj, osusz i posiekaj. Jajka przekrój, wyjmij żółtka i rozetrzyj w miseczce z olejem. Dodaj jogurt, śmietanę i sok z cytryny. Wymieszaj z posiekanymi ziołami, drobno posiekanym ogórkiem i startą na tarce lub posiekaną cebulą. Przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i musztardą. W wersji mniej dietetycznej śmietanę można zastąpić majonezem, a w wersji pikantnej dodać roztarty ząbek czosnku i kilka kropli tabasco.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory