Spaghetti bolognese

- Można zamrażać? Tak
Składniki (4porcje)
-
Mięso mielone wołowe - 500 gBoczek wędzony - 100 gMarchewka - 2 sztukiSeler naciowy - 2 łodygiCebula biała - 1Czosnek - 2 ząbkiOliwa - 2 łyżkiWino czerwone - 1 szklankaPomidory pelati - 1 puszkaLiść laurowy - 2Oregano suszone - 1 łyżeczkaSól -Cukier - OpcjonalnieParmezan -
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Boczek, marchewkę, cebulę oraz selera naciowego pokrój w drobną kostkę, a czosnek w plasterki.
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż boczek, aż się zrumieni. Dodaj cebulę i czosnek i smaż, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj marchewkę oraz selera i smaż około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
Do podsmażonych warzyw dodaj mięso mielone i dopraw je solidnie solą oraz pieprzem. Smaż, aż wołowina straci surowy kolor i zacznie się rumienić. Wlej mleko i duś na średnim ogniu, aż większość płynu wyparuje. Następnie wlej wino i ponownie duś do momentu, aż na patelni zostanie minimalna ilość płynu.
Dodaj krojone pomidory z puszki, liście laurowe (opcjonalnie możesz też dodać oregano) i dokładnie wymieszaj.
Przykryj patelnię i duś sos na minimalnym ogniu przez około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Na koniec dopraw sos solą, pieprzem i cukrem, jeśli będzie zbyt kwaśny.
Gotowy sos wymieszaj ze spaghetti lub innym ulubionym makaronem i posyp parmezanem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory