Spaghetti bolognese

Haps 21.01.2020 10:25
(brak ocen)
OCEŃ
Spaghetti bolognese
Przepisów na sos bolognese jest prawdopodobnie tak dużo, jak odmian pomidorów. Niemniej szanujemy większość i do ogródka pełnego spaghetti ze słynnym sosem dorzucamy kamyczek w postaci naszej receptury. A wy, jak robicie swoje sosy?
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Tak

Składniki (4porcje)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 7

Boczek, marchewkę, cebulę oraz selera naciowego pokrój w drobną kostkę, a czosnek w plasterki.

2 / 7

Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż boczek, aż się zrumieni. Dodaj cebulę i czosnek i smaż, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj marchewkę oraz selera i smaż około 5 minut, aż warzywa zmiękną.

3 / 7

Do podsmażonych warzyw dodaj mięso mielone i dopraw je solidnie solą oraz pieprzem. Smaż, aż wołowina straci surowy kolor i zacznie się rumienić. Wlej mleko i duś na średnim ogniu, aż większość płynu wyparuje. Następnie wlej wino i ponownie duś do momentu, aż na patelni zostanie minimalna ilość płynu.

4 / 7

Dodaj krojone pomidory z puszki, liście laurowe (opcjonalnie możesz też dodać oregano) i dokładnie wymieszaj.

5 / 7

Przykryj patelnię i duś sos na minimalnym ogniu przez około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.

6 / 7

Na koniec dopraw sos solą, pieprzem i cukrem, jeśli będzie zbyt kwaśny.

7 / 7

Gotowy sos wymieszaj ze spaghetti lub innym ulubionym makaronem i posyp parmezanem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.