Staropolski barszcz ze śliwkami, jabłkiem i czerwonym winem
Staropolski barszcz ze śliwkami, jabłkiem i czerwonym winem
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (5porcji)
-
Burak - 700 gŚliwki suszone - 100 gJabłka - 1 (winne)Goździki - szczypta mielonychCytryna - łyżeczka startej skórkiMiód pszczeli - 3 łyżkiZakwas na barszcz - 400 mlWino czerwone - 100 ml półsłodkiegoSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Buraki szorujemy, suszymy, owijamy folią aluminiową i pieczemy 45 minut w 180 st. Studzimy. Suszone śliwki zalewamy 500 ml przegotowanej wody, moczymy 15 minut. Dodajemy starte jabłko, goździki i skórkę cytrynową, gotujemy 20 minut. Przecedzamy. Buraki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zalewamy 500 ml gorącej wody, gotujemy na małym ogniu 10 minut. Przecedzamy. Do wywaru buraczanego wlewamy wywar śliwkowy, dodajemy miód, przyprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy zakwas buraczany i wino, mieszamy, przyprawiamy do smaku i mocno podgrzewamy, ale nie gotujemy. By barszcz miał piękny kolor, przed podaniem na stół przelewamy go przez sitko wyłożone startym surowym burakiem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory