Steki z dzikim sosem

Steki z dzikim sosem
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Wołowina - 4 steki t-bone po 200 gSól - do smakuPieprz kolorowy - do smakuPomidory - 450 g posiekanychOliwa - 3 łyżkiCzosnek - 3 posiekane ząbkiSzałwia - 3 liścieChili - 1 papryczkaOliwki czarne - 120 g posiekanychKapary - 50 gOregano świeże - 1 łyżka świeżych listkówPietruszka - 2 łyżki natki
-
Sos:
Anchois - 100 g filetów w oleju
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Wyjmujemy filety anchois z zalewy olejowej. Rybę rozgniatamy widelcem (użyjemy jej do sosu), a olejem smarujemy steki. Posypujemy mięso solą i grubo mielonym kolorowym pieprzem. Odkładamy mięso na pół godziny.
2 / 4
Robimy sos. W rondelku ustawionym na gorącym grillu podgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek oraz listki szałwii. Wkładamy pozostałe składniki sosu, oprócz natki pietruszki, i gotujemy przez 10 min.
3 / 4
Mięso kładziemy na naoliwiony ruszt i grillujemy przez 3-4 min z każdej strony. Warto pamiętać, że mięso z kością grilluje się nieco dłużej niż to bez kości.
4 / 4
Steki serwujemy z sosem, do którego przed podaniem dodajemy natkę.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory