Steki z dzikim sosem

Magazyn Kuchnia 20.08.2020 13:55
(brak ocen)
OCEŃ
Steki z dzikim sosem
Steki z dzikim sosem
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4 porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Wyjmujemy filety anchois z zalewy olejowej. Rybę rozgniatamy widelcem (użyjemy jej do sosu), a olejem smarujemy steki. Posypujemy mięso solą i grubo mielonym kolorowym pieprzem. Odkładamy mięso na pół godziny. 

2 / 4

Robimy sos. W rondelku ustawionym na gorącym grillu podgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek oraz listki szałwii. Wkładamy pozostałe składniki sosu, oprócz natki pietruszki, i gotujemy przez 10 min. 

3 / 4

Mięso kładziemy na naoliwiony ruszt i grillujemy przez 3-4 min z każdej strony. Warto pamiętać, że mięso z kością grilluje się nieco dłużej niż to bez kości. 

4 / 4

Steki serwujemy z sosem, do którego przed podaniem dodajemy natkę.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps