Składniki (8porcji)
-
Mąka pszenna typ 500 - 25 dagJajka - 1Woda - 180 mlSok cytrynowy - Z 1/2 sztSól - SzczyptaCzereśnie - 1/2 kg (poza sezonem mogą być też wiśnie ze słoika)Cukier - 15 dagOrzechy włoskie - 15 dagBułka tarta - 2 łyżkiSkórka z cytryny - Z 2 szt.
-
Sos:
Mleko 3.2 proc. - 250 mlWanilia - 1 laskaŻółtka - 3Cukier puder - 3 dag
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zrób ciasto: mąkę wymieszaj z jajkiem, solą, sokiem i wodą. Ciasto wyrabiaj rękami około 5 minut, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie (mocno klei się do ręki), dodaj jeszcze odrobinę mąki. Rozłóż na blacie duży kawałek płótna i obsyp je mąką. Na płótno wyłóż ciasto i rozwałkuj tak cienko, aby było widać wzór na materiale. Przykryj na 15 minut wilgotną ściereczką.
Wydrylowane czereśnie wymieszaj z cukrem, posiekanymi orzechami i skórką cytrynową. Ciasto posmaruj roztopionym masłem, posyp czereśniami i bułką tartą. Strudel zwiń, pomagając sobie ściereczką, ułóż na posmarowanej masłem blasze, formując kształt wieńca. Piecz 40-50 minut w temp. 190°C.
Przygotuj sos: wanilię przekrój wzdłuż, włóż do mleka. Mleko podgrzej, a gdy się zagotuje, zdejmij z ognia. Utrzyj żółtka z cukrem do białości. Do żółtek wlej ciepłe mleko i dokładnie wymieszaj. Przelej mieszaninę do czystego rondelka i podgrzej, mieszając, aż do zgęstnienia. Nie wolno dopuścić do zagotowania, bo sos się zwarzy. Gotowy sos przelej do miseczki i wyjmij wanilię. Upieczony strudel pokrój na porcje. Podawaj na ciepło polany gorącym lub zimnym sosem waniliowym.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory