Składniki (4porcje)
-
Szparagi zielone - 1 pęczek średniej grubościMaślanka - 2 szklankiJajka - 2 (żółtka oddzielone od białek)Piwo jasne - 3/4 szklankiMąka pszenna - 3/4 szklankiMąka kukurydziana - 3/4 szklankiSól - 1 łyżeczkaChili w proszku - 1/2 łyżeczkiPieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczkiOlej arachidowy - 4 szklankiSól morska - do smaku
-
Sos aioli:
Majonez - 1 szklankaSok cytrynowy - 1/3 szklankiMusztarda dijon - 1/2 łyżkiSkórka z cytryny - z 1 cytrynyCzosnek - 4 łyżki zmiażdżonegoEstragon - 1 łyżka roztartych liściPieprz czarny mielony - 1/4 łyżeczkiChili w proszku - 1/8 łyżeczkiSól - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Szparagi, po odkrojeniu końcówek, wkładamy do maślanki i odstawiamy na 12 do 24 godzin. Wyjmujemy, ale nie płuczemy z marynaty.
Robimy aioli: wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, schładzamy w lodówce przez godzinę.
W dużej misce mieszamy żółtka, piwo, oba rodzaje mąki, sól, chilli i pieprz. W szerokim i głębokim garnku rozgrzewamy olej do 180 st. C. W tym czasie ubijamy na sztywno białka. Delikatnie i stopniowo dodajemy pianę do masy mącznej.
Pojedynczo moczymy każdego szparaga w cieście i ostrożnie kładziemy na olej. W oleju nie może smażyć się za dużo szparagów naraz, bo spadnie temperatura. Smażymy 2-3 minuty, przewracając szczypcami, aby szparagi usmażyły się z każdej strony.
Wykładamy na ręcznik papierowy, oprószamy solą i podajemy z sosem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory