Szparagi w cieście piwnym z sosem aioli

Magazyn Kuchnia 21.10.2020 13:14
(brak ocen)
OCEŃ
Szparagi w cieście piwnym z sosem aioli
Szparagi w cieście piwnym z sosem aioli
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Szparagi, po odkrojeniu końcówek, wkładamy do maślanki i odstawiamy na 12 do 24 godzin. Wyjmujemy, ale nie płuczemy z marynaty.

2 / 5

Robimy aioli: wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, schładzamy w lodówce przez godzinę.

3 / 5

W dużej misce mieszamy żółtka, piwo, oba rodzaje mąki, sól, chilli i pieprz. W szerokim i głębokim garnku rozgrzewamy olej do 180 st. C. W tym czasie ubijamy na sztywno białka. Delikatnie i stopniowo dodajemy pianę do masy mącznej.

4 / 5

Pojedynczo moczymy każdego szparaga w cieście i ostrożnie kładziemy na olej. W oleju nie może smażyć się za dużo szparagów naraz, bo spadnie temperatura. Smażymy 2-3 minuty, przewracając szczypcami, aby szparagi usmażyły się z każdej strony.

5 / 5

Wykładamy na ręcznik papierowy, oprószamy solą i podajemy z sosem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.