Szparagi z kremem grzybowym

Anna Włodek/Magazyn Kuchnia 18.12.2019 17:48
(brak ocen)
OCEŃ
Szparagi z kremem grzybowym
Szparagi z kremem grzybowym
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez 10 min - po wystygnięciu obieramy. Szparagi - odłamujemy twardą część, miękką obieramy do 1/3 wysokości i gotujemy na parze do miękkości. Prawdziwki - suszone grzyby zalewamy szklanką wody, moczymy i gotujemy w tej samej wodzie. Prawdziwki świeże zalewamy szklanką wody, zagotowujemy, wyjmujemy i dusimy na łyżce masła. Wywary zachowujemy. Siekamy cebulki, dodajemy zmiażdżony czosnek i podsmażamy na pozostałym maśle. Robimy krem: Łączymy wywar z grzybów, dodajemy wino oraz śmietankę i powoli podgrzewamy. Do wywaru wkładamy ziemniaki, wszystkie grzyby i szalotki. Solimy i pieprzymy do smaku, i dusimy chwilę, aby ziemniaki zmiękły. Na końcu dodajemy parmezan i świeże zioła. Wlewamy grzybowy krem na talerz, a na wierzchu układamy szparagi.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.