Szwedzka pokusa Janssona z anchois
Szwedzka pokusa Janssona z anchois
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: do godziny
Składniki (4porcje)
-
Ziemniaki - 6-8 surowychCebula biała - 2Anchois - 2 małe puszkiŚmietana 30 proc. - 300 ml (UHT)Masło - 2-3 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie paski. Cebule pokrój w talarki i lekko zrumień na odrobinie masła. Fileciki anchois osącz z oliwy i drobno pokrój. W natłuszczonym masłem naczyniu żaroodpornym ułóż warstwami ziemniaki, przekładając je cebulą i anchois. Dolną i górną warstwę powinny stanowić ziemniaki. Posyp wiórkami masła, skrop oliwą z puszki po filecikach anchois i połową śmietanki. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Polej resztą śmietanki i piecz jeszcze 30 minut.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory