Tadżin z kurczaka
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Podudzie z kurczaka - kilkaPomidory - trzy lub czteryBulion drobiowy - trochęŚliwki suszone - 10 dagMiód pszczeli - łyżkaImbir - jeden świeżyRodzynki - garśćSzafran - do smakuCynamon - do smakuOliwa - do smażeniaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Umyj udka, natrzyj je solą i pieprzem. Usmaż na oliwie na dużej patelni, aż zrobią się brązowe i chrupiące. Ułóż w dość głębokiej formie do zapiekania, dodaj obrane i pokrojone na kawałki pomidory, podlej bulionem (jeśli dodasz za dużo bulionu, danie będzie miało konsystencję zupy). Przykryj i duś w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu wybieraj chochelką tworzący się sos i wlewaj do miseczki. W czasie gdy kurczak się dusi, włóż do rondelka śliwki, dodaj miód, trochę startego imbiru, cynamon, rodzynki i pokruszone nitki szafranu, wlej nieco wody. Gotuj na maleńkim ogniu 15 minut. Gdy kurczak jest już miękki, dodaj do niego śliwki i piecz jeszcze chwilę bez przykrycia, aż kawałki mięsa ponownie się przyrumienią. Jeśli trzeba, uzupełniaj wyparowany sos tym z miseczki. Resztę sosu z miseczki możesz podgrzać, przyprawić koncentratem pomidorowym i ziołami i podawać do tadżinu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory