Tajska zupa z ryżem i kurczakiem
Tajska zupa z ryżem i kurczakiem
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Woda - 2 lSól - wedle uznaniaRyż biały - szklankaPierś z kurczaka - 90 dag drobno pokrojonychSok z limonki - 3 łyżkiOlej rzepakowy - 2 łyżkiCebula - 1/2 szklalnki posiekanejCzosnek - 1,5 łyżeczki posiekanegoPieprz biały mielony - łyżkaDymka - 1/4 szklanki posiekanejSeler korzeniowy - 1/4 szklanki liściKolendra (natka) - 1/4 szklanki posiekanej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Do średniej wielkości garnka wlewamy wodę, solimy, dodajemy ryż i całość gotujemy na małym ogniu, aż ryż zmięknie. Nie odcedzamy.
2 / 3
Kawałki kurczaka polewamy sokiem z limonki, uprzednio wymieszanym z łyżeczką soli, i odstawiamy na ok. 5 minut. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy biały pieprz i marynowanego kurczaka. Mieszając, smażymy przez parę minut.
3 / 3
Do małych miseczek wlewamy ryż z wywarem (ok. kubka na porcję), dodajemy po kilka kawałków kurczaka oraz posiekaną cebulkę, liście selera i kolendrę.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory