Tarta z cukinią
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Mąka pszenna - 25 dagSól - SzczyptaMasło - 125 g schłodzonegoParmezan - 5 dag tartegoJajka - 1
-
Farsz:
Cukinia - 2 dużeSól - 1 łyżkaMasło - 5 dagDymka - 1 pęczekŚmietana kremówka 36 proc. - 150 mlJajka - 3Sól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smakuSzczypiorek - 1 pęczek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Składniki ciasta posiekaj i szybko zagnieć. Rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy, formując koło trochę większe niż średnica formy. Ciastem wyłóż dno i boki formy, odetnij zwisające resztki ciasta. Spód nakłuj widelcem i wstaw na 30 minut do lodówki. Piecz około 15 minut w temp. 180°C.
Cukinie zetrzyj na grubej tarce, przełóż na sitko i posól. Po 20 minutach przepłucz zimną wodą, aby usunąć nadmiar soli. Odciśnij. Na patelni roztop masło, dodaj pokrojoną dymkę, smaż, aż zmięknie. Wtedy dodaj cukinię, duś na średnim ogniu bez pokrywki około 5 minut, aby cały sok odparował. Odstaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij z jajkami, solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.
Farsz z cukinii rozłóż na podpieczonym cieście, zalej masą jajeczną, piecz przez 30 minut w temp. 170°C. Możesz podać na ciepło lub na zimno.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory