Terrina warzywna

Maria Szkop/Magazyn Kuchnia 06.02.2020 13:02
(brak ocen)
OCEŃ
Terrina warzywna
Terrina warzywna
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Obraną marchew i ziemniaki kroimy w słupki o przekroju zbliżonym do średnicy fasolki. Fasolkę wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy 1-2 minuty, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, przekładamy do miski. Warzywa skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Robimy beszamel: do roztopionego masła dodajemy mąkę, a następnie wlewamy po trochu mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy gałką, dodajemy parmezan i żółtka, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie łączymy z sosem. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy ściśle warstwy marchewki, fasolki i ziemniaków, przekładając je za każdym razem warstwą sosu. Wyrównujemy powierzchnię i ostukujemy foremkę, by sos dokładnie ją wypełnił. Keksówkę wstawiamy do większej brytfanki napełnionej gorącą wodą do połowy wysokości formy z terriną. Pieczemy 90 minut w 160oC. Studzimy, delikatnie wyjmujemy z foremki, zdejmujemy papier i kroimy w plastry. Podajemy z pesto bazyliowym lub sosem z anchois, czosnku i octu winnego.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.