Składniki (10porcji)
-
Mąka pszenna - 250 gMasło - łyżkaŻółtka - 3Cukier - 4 łyżkiSól - szczyptaSpirytus - 20 mlŚmietana 18 proc. - 50-100 gSmalec - 1/2 kg, do smażeniaWanilia - laskaCukier puder - do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mąkę siekamy z zimnym masłem, dodajemy żółtka, cukier, sól, spirytus i tyle śmietany, aby wyrabiane ciasto było dość twarde (jak na makaron). Wyrabiamy tak długo, aż na przekroju ciasta zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza. Następnie uderzamy ciastem o stolnicę lub bijemy je wałkiem. Rozpłaszczającą się kulę zwijamy i znowu bijemy - i tak co najmniej przez 15 minut. Przykrywamy ciasto lnianą ściereczką i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy cienko ciasto, bez podsypywania mąką. Wykrawamy paski o wymiarach 3 x 10 cm, w środku każdego robimy wzdłuż 3-4-centymetrowe nacięcie. Formujemy faworki, przeciągając jedną końcówkę przez otwór pośrodku. Smażymy w rozgrzanym smalcu z obu stron na złoty kolor, osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Ziarenka wydrążone z przekrojonej wzdłuż laski wanilii mieszamy z cukrem pudrem i oprószamy faworki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory