Tradycyjne faworki

Paulina Kolondra, Magazyn Kuchnia 07.01.2020 17:40
(brak ocen)
OCEŃ
Tradycyjne faworki
Tradycyjne faworki
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mąkę siekamy z zimnym masłem, dodajemy żółtka, cukier, sól, spirytus i tyle śmietany, aby wyrabiane ciasto było dość twarde (jak na makaron). Wyrabiamy tak długo, aż na przekroju ciasta zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza. Następnie uderzamy ciastem o stolnicę lub bijemy je wałkiem. Rozpłaszczającą się kulę zwijamy i znowu bijemy - i tak co najmniej przez 15 minut. Przykrywamy ciasto lnianą ściereczką i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy cienko ciasto, bez podsypywania mąką. Wykrawamy paski o wymiarach 3 x 10 cm, w środku każdego robimy wzdłuż 3-4-centymetrowe nacięcie. Formujemy faworki, przeciągając jedną końcówkę przez otwór pośrodku. Smażymy w rozgrzanym smalcu z obu stron na złoty kolor, osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Ziarenka wydrążone z przekrojonej wzdłuż laski wanilii mieszamy z cukrem pudrem i oprószamy faworki.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.