Składniki (4porcje)
-
Por - 1Seler naciowy - 1Kalarepa - 1Olej rzepakowy - do smażeniaLiść laurowy - 2Ziele angielskie - 1 ziarnoPieprz czarny w ziarnach - 4 ziarnaImbir - kawałek (2 cm)Groszek zielony - 2 szklanki mrożonegoBulion warzywny - litrSos sojowy - 2 łyżkiSzczypiorek - 1 łyżka posiekanegoMięta - 1 łyżka posiekanejNatka pietruszki - 1 łyżka posiekanejLubczyk - gałązkaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuAgar-agar - 1/4 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pora kroimy w talarki, selera i kalarepę w drobną kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy kilka łyżek oleju, dodajemy pokrojone warzywa razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i startym na tarce imbirem. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut lub do czasu, aż por będzie miękki.
W tym czasie w małym rondelku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy do niej mrożony groszek. Gotujemy 5 minut do miękkości. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wkładamy do miski z kostkami lodu: dzięki temu groszek zachowa swój piękny, zielony kolor.
Do podduszonych warzyw wlewamy bulion wraz z sosem sojowym, dodajemy świeże zioła, doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem. Kiedy zacznie wrzeć, dodajemy groszek, agar i intensywnie mieszamy trzepaczką. Czekamy, aż ponownie się zagotuje, i zdejmujemy z ognia.
Chwilę studzimy i rozlewamy do foremek na galaretki - można użyć filiżanek, szklanek lub plastikowych kubeczków. Schładzamy przez całą noc w lodówce, podajemy skropione sokiem z cytryny.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory