Wieprzowina a la dzik

Magazyn Kuchnia 18.06.2020 12:54
(1 ocena)
OCEŃ
Wieprzowina a la dzik
Wieprzowina a la dzik
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Robimy marynatę. Wszystkie składniki marynaty - z wyjątkiem cebul - łączymy i zagotowujemy. Umyte mięso wkładamy do garnka, obkładamy plasterkami jednej cebuli i zalewamy gorącą marynatą. Przykrywamy deseczką, obciążamy kamieniem i przechowujemy 4-6 dni w chłodnym miejscu. Mięso codziennie przewracamy.

2 / 4

Przed pieczeniem wyjmujemy je z marynaty (płyn zachowujemy), osuszamy, nacieramy solą i zostawiamy na 2-3 godziny. Drugą cebulę kroimy na plastry. Mięso przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę, obkładamy plastrami cebuli i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 90 min, często skrapiając marynatą lub zimną wodą.

3 / 4

Robimy sos. Rozgrzewamy w rondelku masło, dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę, rozprowadzając ją przecedzoną marynatą oraz rosołem. Dodajemy marmoladę i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy pieczeń i jeszcze chwilę zapiekamy w piecu.

4 / 4

Podajemy pokrojoną w ukośne plastry; osobno w sosjerce serwujemy przetarty przez sito sos.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.