Wieprzowina w sosie piwnym

Wieprzowina w sosie piwnym
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (5porcji)
-
Schab surowy - 1 kg niezbyt tłustego schabu karkowegoSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuPiwo jasne - 1/2 litraMarchewka - 1Pietruszka - 1Seler korzeniowy - 1/2Przecier pomidorowy - 2 czubate łyżeczkiMąka ziemniaczana - 1 łyżeczkaSok cytrynowy - do smaku, może być ocet winny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso dokładnie umyj, natrzyj solą i pieprzem. Do dużego rondla wlej piwo, włóż mięso wieprzowe, dodaj obrane, umyte i drobno pokrojone warzywa oraz przecier pomidorowy. Gotuj około 1 godziny na małym ogniu, pod niezbyt szczelnym przykryciem. Ugotowane, miękkie mięso wyjmij z rondla, wywar przecedź przez gęste sito i dodaj do niego mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z małą ilością zimnej wody. Sos zagotuj, ciągle mieszając, a gdy zgęstnieje, dodaj sok z cytryny lub ocet winny. Przypraw do smaku solą i grubo mielonym pieprzem. Mięso pokrój w plastry, włóż do sosu i jeszcze raz szybko zagotuj.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory