Wieprzowina w sosie piwnym

Magazyn Kuchnia 07.02.2020 11:48
(brak ocen)
OCEŃ
Wieprzowina w sosie piwnym
Wieprzowina w sosie piwnym
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mięso dokładnie umyj, natrzyj solą i pieprzem. Do dużego rondla wlej piwo, włóż mięso wieprzowe, dodaj obrane, umyte i drobno pokrojone warzywa oraz przecier pomidorowy. Gotuj około 1 godziny na małym ogniu, pod niezbyt szczelnym przykryciem. Ugotowane, miękkie mięso wyjmij z rondla, wywar przecedź przez gęste sito i dodaj do niego mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z małą ilością zimnej wody. Sos zagotuj, ciągle mieszając, a gdy zgęstnieje, dodaj sok z cytryny lub ocet winny. Przypraw do smaku solą i grubo mielonym pieprzem. Mięso pokrój w plastry, włóż do sosu i jeszcze raz szybko zagotuj.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.