Wietnamski gulasz wołowy

Joanna Pienio/Magazyn Kuchnia 21.10.2020 13:15
(brak ocen)
OCEŃ
Wietnamski gulasz wołowy
Wietnamski gulasz wołowy
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Tak

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Karkówkę trzymamy przez 30 minut w marynacie z sosu rybnego, pokrojonej łodygi trawy cytrynowej, przyprawy "5 smaków", anyżu, imbiru, brązowego cukru i liścia laurowego.

2 / 4

Do woka (albo patelni o grubym dnie) wlewamy olej, obsmażamy krótko mięso na dużym ogniu, a następnie przekładamy do miski. Zmniejszamy ogień, wrzucamy cebulę; gdy się zeszkli, dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem 15 minut. Jeśli gulasz jest zbyt gęsty, dodajemy nieco wody. Ponownie dorzucamy wołowinę wraz z trawą cytrynową, anyżem oraz liściem laurowym (tymi, w których marynowało się mięso). Gdy gulasz zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 1,5 godz.

3 / 4

Kiedy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy marchewkę i gotujemy 10 min, aż i ona zmięknie. Wyjmujemy liść laurowy, trawę i anyż. Solimy do smaku.

4 / 4

Zupę podajemy z ryżem lub chlebem, posypaną świeżą bazylią i kolendrą.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps