Wołowina w sosie grzybowym
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Masło - 3 łyżkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuCukier - łyżkaPiwo ciemne - 3 i 1/2 filiżanki (piwo belgijskie)Olej rzepakowy - 2 łyżkiPolędwica wołowa - 1 o wadze ok. 1-1.5 kgCebula czerwona - 1 pokrojona na cząstkiGrzyby suszone - 1 filiżanka (namoczonych w 1 filiżance ciemnego piwa)Bulion wołowy - 2 filiżankiŚmietana 18 proc. - 1/2 filiżankiCykoria - 2
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Nagrzej piekarnik do 180°C. Przekrój cykorie na połówki, czubkiem noża usuń gorzkie środki. Ułóż cykorie w małym rondelku, dodaj 1 łyżkę masła, przypraw solą, pieprzem i cukrem. Wlej filiżankę piwa. Zagotuj, przykryj kawałkiem pergaminu i wstaw do piekarnika na 30-40 minut. W tym czasie powinna odparować połowa piwa. W brytfannie rozgrzej olej. Mięso natrzyj solą i pieprzem, włóż na bardzo gorący olej, mocno obsmaż z każdej strony, tak aby utworzyła się brązowa skórka. Wówczas wylej z brytfanny tłuszcz i wlej znowu pół filiżanki piwa. Podnieś temperaturę piekarnika do 220°C. Włóż mięso, piecz 15-20 minut. Brytfannę wyjmij z piekarnika, mięso zawiń w folię i odłóż na 5 minut. Roztop 2 łyżki masła w rondlu o grubym dnie. Włóż cebulę, smaż 3-4 minuty. Dodaj osączone grzyby, duś kolejne 2-3 minuty. Wlej 2 filiżanki piwa, gotuj bez przykrycia, aż prawie cały płyn wyparuje. Dodaj piwo, w którym moczyły się grzyby, znowu gotuj, aż do odparowania płynu. Wlej bulion i śmietanę, gotuj, aż sos zgęstnieje. Przypraw do smaku. Mięso pokrój na plastry, obłóż cykorią i grzybami. Polej sosem i podawaj.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory