Wołowina w sosie grzybowym

Magazyn Kuchnia 22.12.2019 00:48
(brak ocen)
OCEŃ
Wołowina w sosie grzybowym
Wołowina w sosie grzybowym
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności trudny
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Nagrzej piekarnik do 180°C. Przekrój cykorie na połówki, czubkiem noża usuń gorzkie środki. Ułóż cykorie w małym rondelku, dodaj 1 łyżkę masła, przypraw solą, pieprzem i cukrem. Wlej filiżankę piwa. Zagotuj, przykryj kawałkiem pergaminu i wstaw do piekarnika na 30-40 minut. W tym czasie powinna odparować połowa piwa. W brytfannie rozgrzej olej. Mięso natrzyj solą i pieprzem, włóż na bardzo gorący olej, mocno obsmaż z każdej strony, tak aby utworzyła się brązowa skórka. Wówczas wylej z brytfanny tłuszcz i wlej znowu pół filiżanki piwa. Podnieś temperaturę piekarnika do 220°C. Włóż mięso, piecz 15-20 minut. Brytfannę wyjmij z piekarnika, mięso zawiń w folię i odłóż na 5 minut. Roztop 2 łyżki masła w rondlu o grubym dnie. Włóż cebulę, smaż 3-4 minuty. Dodaj osączone grzyby, duś kolejne 2-3 minuty. Wlej 2 filiżanki piwa, gotuj bez przykrycia, aż prawie cały płyn wyparuje. Dodaj piwo, w którym moczyły się grzyby, znowu gotuj, aż do odparowania płynu. Wlej bulion i śmietanę, gotuj, aż sos zgęstnieje. Przypraw do smaku. Mięso pokrój na plastry, obłóż cykorią i grzybami. Polej sosem i podawaj.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA