Wstążki z brokułami
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Oliwa - 4 łyżkiCzosnek - 3 ząbkiCebula - 1 posiekanaSzynka - 10 dag, pokrojona w cienkie plasterki, a potem w paseczkiKoper włoski (fenkuł) - łyżeczka nasionPieprz czerwony - 1/4 łyżeczki pokroszonegoBrokuł - 1, podzielony na różyczki, a łodygi na plasterkiWoda - szklanka (lub bulion)Makaron papardelle - 30 dagParmezan - szklanka startegoOrzeszki pinii - 1/2 szklanki uprażonychSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzej 2 łyżki oliwy, włóż zmiażdżony czosnek, smaż 3 minuty, aż się przyrumieni. Następnie wyjmij go z rondla, a do pachnącej oliwy włóż cebulę, szynkę i nasiona kopru. Duś około 7-8 minut, aż cebula zrobi się miękka, a szynka zacznie się rumienić. Dodaj pokruszony czerwony pieprz oraz pokrojone w plasterki łodygi brokułów, smaż 4 minuty. Następnie włóż różyczki brokułów, posól i wlej wodę lub bulion. Przykryj i gotuj jakieś 5 minut (aż brokuły będą miękkie). Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Ugotuj makaron w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy. Odcedź, zachowaj szklankę wody z gotowania. Makaron włóż do rondla z sosem brokułowym, podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając, aż składniki się połączą. Jeśli trzeba, dolej trochę wody, w której gotował się makaron. Dodaj resztę oliwy i parmezan, ponownie wymieszaj i posyp orzeszkami. Podawaj od razu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory