Zapiekanka serowa po szwajcarsku
Zapiekanka serowa po szwajcarsku
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
-
Makaron rigatoni - 18-20 dag (lub inny drobny makaron)Sól - Do smakuPieprz biały w ziarnach - Do smakuSer ementaler - 15-16 dag (lepiej: ser Appenzeller)Cebula biała - 3 sztNatka pietruszki - 2-3 gałązkiMasło - 1 łyżka (czubata)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ugotuj makaron w osolonej wodzie (6-8 minut). Zetrzyj ser na drobnej tarce. Cebule obierz i pokrój w cieniutkie krążki. Natkę posiekaj. Makaron odcedź, wymieszaj z połową sera, przełóż do 4 foremek żaroodpornych. Posyp resztą sera, przypraw do smaku pieprzem. Cebule podsmaż na maśle na złoty kolor, rozłóż na makaronie, skrop tłuszczem ze smażenia. Krótko zapiecz, posyp posiekaną natką. Uwaga: tę przystawkę można przygotować także na patelenkach racletta lub na dużej patelni.
W trakcie dojrzewania Appenzeller jest kąpany w mieszaninie białego wina lub cydru, ostrych przypraw i ziół. Dzięki temu jego skórka nabiera bladopomarańczowej barwy, a on sam pikanterii.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory