Składniki (6porcji)
-
Kurczak - 1 upieczonyBulion drobiowy - 2 szklankiMasło - 5 dagCzosnek - 1 roztarty ząbekMąka pszenna - 1/4 szklankiMleko 3.2 proc. - 1.5 szklankiŚmietana kremówka 36 proc. - 1/2 szklankiSól - 1/2 łyżeczkiPieprz czarny mielony - 1/4 łyżeczkiPieprz cayenne (pieprz kajeński) - szczyptaParmezan - 1/2 szklanki startegoBułka tarta - 3-4 łyżkiMakaron penne - 30 dag
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzej piekarnik do 210°C. Nasmaruj masłem żaroodporną formę do zapiekanek. Oddziel mięso kurczaka od kości i pokrój na nieduże kawałki. Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Przygotuj sos: w rondlu rozgrzej masło, włóż czosnek, smaż minutę, mieszając. Oprósz mąką, zasmaż na jasnozłoty kolor (około minuty). Powoli, stale mieszając, wlewaj najpierw mleko, a potem bulion. Zmniejsz ogień i gotuj sos około 10 minut, aż zgęstnieje. W tym czasie dość często mieszaj, aby się nie przypalił. Zdejmij z ognia, połącz ze śmietaną, przypraw do smaku solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim. Wymieszaj z 1/3 gruye're'a i 1/2 parmezanu. Wymieszaj odcedzony makaron z mięsem kurczaka i sosem, napełnij przygotowaną formę. Wymieszaj tartą bułkę z pozostałym gruye'rem i parmezanem, posyp zapiekankę, wstaw na 20-30 minut do piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut, a potem pokrój na porcje i podawaj.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory