Zapiekanka z makaronu

Magazyn Kuchnia 27.12.2019 15:00
(brak ocen)
OCEŃ
Zapiekanka z makaronu
Zapiekanka z makaronu
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Rozgrzej piekarnik do 210°C. Nasmaruj masłem żaroodporną formę do zapiekanek. Oddziel mięso kurczaka od kości i pokrój na nieduże kawałki. Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Przygotuj sos: w rondlu rozgrzej masło, włóż czosnek, smaż minutę, mieszając. Oprósz mąką, zasmaż na jasnozłoty kolor (około minuty). Powoli, stale mieszając, wlewaj najpierw mleko, a potem bulion. Zmniejsz ogień i gotuj sos około 10 minut, aż zgęstnieje. W tym czasie dość często mieszaj, aby się nie przypalił. Zdejmij z ognia, połącz ze śmietaną, przypraw do smaku solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim. Wymieszaj z 1/3 gruye're'a i 1/2 parmezanu. Wymieszaj odcedzony makaron z mięsem kurczaka i sosem, napełnij przygotowaną formę. Wymieszaj tartą bułkę z pozostałym gruye'rem i parmezanem, posyp zapiekankę, wstaw na 20-30 minut do piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut, a potem pokrój na porcje i podawaj.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps