Żeberka pieczone

Magazyn Kuchnia/Błażej Gruszczyński 02.10.2020 14:09
(brak ocen)
OCEŃ
Żeberka pieczone
Żeberka pieczone
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Sos ostrygowy, miód, oliwę, rozgnieciony czosnek, szczyptę soli i pieprzu dokładnie mieszamy.

2 / 3

Żeberka kroimy na równe części, wkładamy do marynaty i zostawiamy na 2-3 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 180-200°C.

3 / 3

Żeberka układamy na blasze. Zostawiamy część marynaty! Pieczemy przez godzinę, smarując marynatą co 15 minut. Przykrywamy blachę folią aluminiową i pieczemy jeszcze godzinę. Podajemy z ziemniakami lub pełnoziarnistym chlebem. *Błażej Gruszczyński Zwycięzca naszego plebiscytu Kucharz-Odkrycie Roku 2011. Zawodowo gotuje od pięciu lat. Był szefem kuchni w poznańskiej restauracji Fidelio, teraz pracuje w Vine Bridge - także w Poznaniu. jest wielbicielem kuchni polskiej, ceni także włoską i orientalną. Jego ulubione produkty to polędwica, parmezan, peperoncino i świeże zioła. Nie przepada za anyżem

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps