Żeberka pieczone

- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Sos ostrygowy - 350 mlMiód pszczeli - 200 ml (najlepiej gryczany)Oliwa - 12 łyżekCzosnek - 12 ząbkówSól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smakuŻeberka - 1 kg wieprzowych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Sos ostrygowy, miód, oliwę, rozgnieciony czosnek, szczyptę soli i pieprzu dokładnie mieszamy.
Żeberka kroimy na równe części, wkładamy do marynaty i zostawiamy na 2-3 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 180-200°C.
Żeberka układamy na blasze. Zostawiamy część marynaty! Pieczemy przez godzinę, smarując marynatą co 15 minut. Przykrywamy blachę folią aluminiową i pieczemy jeszcze godzinę. Podajemy z ziemniakami lub pełnoziarnistym chlebem. *Błażej Gruszczyński Zwycięzca naszego plebiscytu Kucharz-Odkrycie Roku 2011. Zawodowo gotuje od pięciu lat. Był szefem kuchni w poznańskiej restauracji Fidelio, teraz pracuje w Vine Bridge - także w Poznaniu. jest wielbicielem kuchni polskiej, ceni także włoską i orientalną. Jego ulubione produkty to polędwica, parmezan, peperoncino i świeże zioła. Nie przepada za anyżem
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory