Zielone curry z łososiem
Co ma wspólnego łosoś i Opel? Nie wydaje się to oczywiste, ale tak, chodzi o Omega. Dokładnie kwasy omega-3 o omega-6, które są dla nas bardzo zdrowe. Jaki z tego wniosek? Jedzmy łososia! Szczególnie takiego w zielonym curry. Mniam!
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Tak
Składniki (4porcje)
-
Łosoś surowy (filet) - 2 filetyBrokuł - 1/2 główkiMleczko kokosowe - 1 puszkaCurry - 1-2 łyżki zielonej pastyOlej rzepakowy - 1 łyżkaImbir - 3 cm korzeniaCzosnek - 3 ząbkiChili - 1 papryczkaLimonka - 1/2Dymka - 3Orzechy nerkowca - 1/4 szklankiBrązowy cukier demerara - do smakuSól - do smaku
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Filety z łososia oprósz solą i odłóż na czas przygotowywania kolejnych składników.
2 / 3
Brokuł podziel na małe różyczki, imbir drobno posiekaj, a czosnek i papryczkę chilli pokrój w paski.
3 / 3
Na odrobinie oleju podsmaż czosnek, imbir i chilli. Po chwili wlej mleko kokosowe i dodaj pastę curry. Często mieszając, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu, aż pasta curry całkowicie się rozpuści. Dopraw sokiem z połowy limonki, brązowym cukrem oraz solą i dodaj na patelnię brokuły oraz filety z łososia. Przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu około 6-8 minut, aż ryba straci surowy kolor. Na koniec posyp danie drobno posiekaną dymką i orzechami nerkowca. Podawaj z ryżem i ćwiartkami limonki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory