Zielone curry z łososiem

(brak ocen)
OCEŃ
Zielone curry z łososiem
Co ma wspólnego łosoś i Opel? Nie wydaje się to oczywiste, ale tak, chodzi o Omega. Dokładnie kwasy omega-3 o omega-6, które są dla nas bardzo zdrowe. Jaki z tego wniosek? Jedzmy łososia! Szczególnie takiego w zielonym curry. Mniam!
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Tak

Składniki (4porcje)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Filety z łososia oprósz solą i odłóż na czas przygotowywania kolejnych składników.

2 / 3

Brokuł podziel na małe różyczki, imbir drobno posiekaj, a czosnek i papryczkę chilli pokrój w paski.

3 / 3

Na odrobinie oleju podsmaż czosnek, imbir i chilli. Po chwili wlej mleko kokosowe i dodaj pastę curry. Często mieszając, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu, aż pasta curry całkowicie się rozpuści. Dopraw sokiem z połowy limonki, brązowym cukrem oraz solą i dodaj na patelnię brokuły oraz filety z łososia. Przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu około 6-8 minut, aż ryba straci surowy kolor. Na koniec posyp danie drobno posiekaną dymką i orzechami nerkowca. Podawaj z ryżem i ćwiartkami limonki. 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.