Składniki (5porcji)
-
Por - 5 długichZiemniaki - 3 średnieRosół - 2.5 litraSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuBułka wrocławska - 10 kromekSer żółty - 10 grubych plastrów twardego seraZioła prowansalskie - do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Umyte i oczyszczone pory kroimy w plasterki. Obrane ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości. Zestawiamy z ognia, trochę studzimy i miksujemy. Dodajemy sól i pieprz do smaku, podgrzewamy. Ser układamy na bułce, posypujemy ziołami i zapiekamy w piekarniku. Podgrzaną zupę podajemy w miseczkach, a grzanki na oddzielnym talerzyku. Ewentualnie można grzankę położyć na dnie miseczki i zalać zupą.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory