Zupa marynarska

Zupa marynarska
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Dorsz - 2 niezbyt dużeLiść laurowy - 1Ziele angielskie - kilka ziarenPieprz czarny w ziarnach - kilka ziarenSól - wedle uznaniaWłoszczyzna - 1/2 porcjiOcet spirytusowy - wedle uznaniaZiemniaki - kilka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Ugotuj wywar z litra posolonej wody, całych oczyszczonych ryb, oczyszczonych i obranych warzyw, listka laurowego, ziela angielskiego i pieprzu.
2 / 3
Ryby wyjmij z zupy, aby się nie rozgotowały i zabezpiecz przed wystygnięciem. Wywar przecedź, dodaj do niego starte na grubej tarce lub pokrojone w kostkę warzywa, zakwaś octem. Oddzielnie ugotuj obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki.
3 / 3
Na talerzach układaj spore porcje ryb i ziemniaków, zalewaj je rosołem jarzynowym i podawaj.
Rada: Jeśli nie jesteś ciężko pracującym rybakiem, do tego akurat strasznie głodnym, lepiej nie gotuj drugiego dania. Po kaszubskiej zupie z rybną wkładką prawdopodobnie nie zmieścisz już niczego.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory