Zupa rybna z awokado

Zupa rybna z awokado
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Ryba - 50 dag mieszanych filetów (sandacz, dorsz, łosoś)Sól - 1/2 łyżeczkiKoper włoski (fenkuł) - bulwaCebula - 5-6 sałatkowych lub 5-6 porówOlej rzepakowy - łyżkaWino białe - 200 mlWoda - 700 mlBulion rybny - 2 kostkiŚmietana kremówka 36 proc. - 100 ml
-
Salsa:
Awokado - 2Czosnek - 1 ząbekNatka pietruszki - 2 łyżki posiekanejSambal oelek - 1/2 łyżeczki pasty
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ryby umyj, delikatnie osusz, pokrój na kawałki i posól. Cebule i koper włoski również pokrój na kawałki. Przygotuj salsę: grejpfrut obierz i powycinaj fileciki spomiędzy oddzielających je błonek. Awokado przekrój na połowę, usuń pestkę, z połówek owocu wyjmij miąższ, posiekaj i wymieszaj z drobno pokrojonymi cząstkami grejpfruta. Przypraw do smaku roztartym czosnkiem, pastą sambal oelek i natką. Wymieszaj. W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć koper i cebulę, podsmaż, mieszając, na mocnym ogniu. Dodaj wino, wodę i kostki bulionowe oraz śmietanę. Zupę zagotuj, włóż ryby, ponownie doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, podgrzewaj 4-5 minut. Zupę wlej do miseczek, pośrodku każdej porcji połóż trochę salsy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory