Zupa z cieciorki
Zupa z cieciorki
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Ciecierzyca - 20 dagRyż biały - 10 dagCebula biała - 1Oliwa - 4 łyżkiBulion drobiowy - 8 szklanekPierś z kurczaka - 20 dag (ugotowanej i pokrojonej w kosteczkę)Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuSzafran - łyżeczkaJajka - 1Sok cytrynowy - łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Dzień wcześniej namocz cieciorkę w osolonej wodzie. Nazajutrz osącz ją i włóż jeszcze raz do osolonej wody. Gotuj półtorej godziny. Osącz i odstaw na bok. Obierz cebulę, pokrój ją na ćwiartki. Do głębokiego garnka wlej bulion, dodaj cebulę, ryż, kurczaka, sól, pieprz, szafran i oliwę. Gotuj około 20 minut bez przykrycia. Kiedy wszystko będzie miekkie, przygotuj sos, ubijając żółtko z sokiem z cytryny. Wlewaj ten sos cieniutkim strumyczkiem do rosołu, cały czas mieszając. Gotuj jeszcze 3-4 minuty. Teraz możesz podawać.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory