Składniki (4porcje)
-
Dynia - 70 dag miąższuKumin (kmin rzymski) - 1/2 łyżeczki mielonegoKurkuma w proszku - 1/2 łyżeczkiCurry - 1.5 łyżeczkiCzosnek - 2 ząbkiOliwa - 2 łyżkiSól - do smakuBulion warzywny - 500-600 mlŚmietana 22 proc. - według uznaniaOlej z pestek dyni - według uznaniaPestki dyni - 4 łyżki podprażonych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Dynię oczyszczamy, kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm i układamy je na blasze wyścielonej pergaminem. Kurkumę, curry i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z oliwą. Taką mieszanką smarujemy każdy plaster dyni, lekko solimy. Pieczemy do miękkości ok. 25 min. Następnie miksujemy dynię, dolewając stopniowo bulion. Każdą porcję zupy dekorujemy śmietaną, olejem oraz pestkami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory