dobre wychowanie
-
Lekcja savoir-vivre'u: Jaka powinna być kolejność podawania potraw na domowym przyjęciu wigilijnym? Ekspertka wyjaśnia
Najpierw śledź czy barszcz z uszkami? Czy istnieje jedyna słuszna kolejność podawania wigilijnych potraw? I komu serwować je najpierw? O to, jak wydać dania podczas Wigilii, pytamy ekspertkę savoir-vivre Annę Dąbrowską.
-
Czy przynoszenie własnego jedzenia na proszony obiad to duża gafa? Zapytaliśmy specjalistkę od savoir-vivre
Czy wypada nam przynieść własnoręcznie przygotowane jedzenie na obiad lub kolację organizowaną przez kogoś innego? Co, jeśli dania, które serwuje gospodarz, nam nie smakują? Na nasze pytania odpowiada ekspertka od savoir-vivre - pani Marzena Nowicka.
-
"Jeszcze śledzika". Jak grzecznie odmówić przy wigilijnym stole, kiedy wciskają nam jedzenie? Ekspertka wyjaśnia
W trakcie rodzinnych przyjęć - także tych wigilijnych - często musimy mierzyć się z nadgorliwością gospodarzy, którzy chcą nas nakarmić za wszelką cenę. Jak odmówić, by nie wyjść na gbura? Zapytaliśmy ekspertkę.