szponder

Więcej o:

szponder

  • Szponder wołowy - jak zrobić z niego pyszne dania?

    Szponder – co to jest? Szponder wołowy to inaczej wołowe żebra. Mięso ze szpondra zawiera sporo tłuszczu oraz włókien. Polecane jest przede wszystkim do przygotowywania rosołu i wywarów, ale może być też głównym składnikiem dania – można je grillować, piec, smażyć i dusić. Jak wybrać

  • Jak ugotować rosół? Porady i triki nie tylko dla początkujących

    rosołu jest mięso z kury (nie kurczaka). Najlepiej, aby była to cała tuszka. Popularną bazą do jego wyrobu jest również wołowina (najczęściej szponder lub łata) oraz cielęcina, najczęściej mieszana w dowolnych proporcjach z mięsem drobiowym. Oprócz "standardowych" rodzajów mięsa w różnych

  • Włochy. Tradycje kulinarne - risotto

    ) pręgi, łaty lub szpondra wołowego. Dodajemy 50 dag kości szpikowych oraz pokrojone warzywa: cebulę, 2 marchewki, 2 pory (białe części) i 2 łodygi selera naciowego. Wkładamy kilka gałązek pietruszki, 2 listki laurowe, 5-6 ziaren pieprzu. Wlewamy 4 litry wody, solimy, zagotowujemy i zdejmujemy pianę