Szponder – co to jest?
Szponder wołowy to inaczej wołowe żebra. Mięso ze szpondra zawiera sporo tłuszczu oraz włókien. Polecane jest przede wszystkim do przygotowywania rosołu i wywarów, ale może być też głównym składnikiem dania – można je grillować, piec, smażyć i dusić.
Jak wybrać szponder?
W wielu sklepach można dostać żeberka podzielone na etapie produkcji. Warto jednak sprawdzić, czy na przykład w naszych pobliskich sklepach mięsnych nie można dostać szpondra w kawałku – aby podzielić go według własnych upodobań. Najlepiej wybrać szponder wołowy, który waży co najmniej 2 kg i jest świeży. Taki powinien mieć ciemnoczerwoną barwę, być lekko wilgotny, a w smaku delikatnie słodkawy.
Szponder – jak zrobić z pyszne dania?
Proponujemy dzisiaj dwa przepisy na potrawy ze szpondru wołowego. Tradycyjny i aromatyczny rosół na pewno docenią wszyscy smakosze tej zupy, a pieczony w całości szponder rewelacyjnie sprawdzi się na główne danie obiadowe! Zobacz na przykład nasz przepis na gulasz:
Szponder wołowy pieczony – przepis
Składniki:
- 1,5 kg szpondra wołowego,
- 1 szklanka suszonych śliwek,
- 2 cebule,
- 3 łyżki dobrej jakości masła,
- 5 ząbków czosnku,
- 3 łyżki kminku,
- 2 łyżki słodkiej papryki,
- sól i pieprz do smaku
Jak przyrządzić szponder pieczony?
- Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy przyprawami: wyciśniętym w wyciskarce czosnkiem, słodką papryką i kminkiem, a także pieprzem i solą. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki, by się zamarynowało.
- Po tym czasie rozpuszczamy na patelni masło i obsmażamy szponder ze wszystkich stron, by się ładnie zrumienił.
- Obsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy również pozostały tłuszcz.
- Cebule kroimy w piórka, a śliwki siekamy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do naczynia z mięsem – obsypujemy je dodatkami dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i zamykamy naczynie.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 1,5 godziny. Podajemy z ziemniaczkami z wody lub pieczonymi.
Wskazówka: Jeśli mamy wyjątkowo chudy szponder, możemy od czasu do czasu podlać go odrobiną wody.
Rosół wołowo-drobiowy na szpondrze
Składniki:
- 0,5 kg szpondru wołowego,
- 2 skrzydełka drobiowe,
- szyjka drobiowa,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1/2 korzenia selera,
- 1/2 pora (biała część),
- 1 duża cebula,
- 6 listków laurowych,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- łyżka lubczyku,
- sól i pieprz,
- 2,5-3 litry wody
Jak ugotować rosół na szpondrze?
- Mięso opłucz i przełóż do garnka. Warzywa obierz i włóż wraz z mięsem. Dodaj także liście laurowe i ziele angielskie oraz 1 łyżkę soli. Przykryj pokrywką i gotuj przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
- Po tym czasie wyjmij warzywa i mięso. Marchewkę pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć z powrotem do zupy. (Z mięsa i warzyw możesz przyrządzić pasztet lub farsz do pierogów bądź naleśników. Zdjęte z kości mięso można też dodać do rosołu).
- Dopraw lubczykiem, solą i pieprzem do smaku. Podawaj ze świeżo ugotowanym makaronem.