Z dodatkiem świeżych truskawek możesz przygotować nie tylko knedle. Do pierogów najlepiej wykorzystaj mniejsze sztuki, dzięki temu do jednego zmieści się po kilka truskawek.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
100 ml roztopionego masła
200 ml gorącej wody
szczypta soli
Dodatkowo:
truskawki świeże lub mrożone
cukier
masło
Wodę zagotuj z masłem. Mąkę i sól wsyp do miski lub dzieży robota. Dodaj wodę z masłem i zagnieć ze wszystkiego razem sprężyste, elastyczne ciasto. Jeśli okaże się, że płynu lub mąki jest za dużo albo za mało, dodaj tyle, aby konsystencja ciasta była odpowiednia. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstaw na około pół godziny.
Truskawki rozmróź lub w przypadku świeżych umyj i pozbaw szypułek. Ciasto rozwałkuj. Za pomocą szklanki lub okrągłej foremki powycinaj krążki ciasta. Na każdym z nich ułóż truskawki, dodaj nieco cukru, a następnie sklejaj pierogi. W dużym garnku zagotuj kilka litrów wody. Dodaj soli. Na wrzątek delikatnie wrzucaj sklejone pierogi z truskawkami partiami. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotuj jeszcze przez około 3-4 minuty.
Gdy się już ugotują, wyjmij z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Podawaj polane masłem lub posypane cukrem. Jeśli chcesz, możesz je również posypać np. płatkami migdałów.
Pierogi z jagodami to prawdziwy letni klasyk. Obowiązkowo ze śmietanką!
Składniki:
350 g mąki
1 jajko
1/2 szklanki wody
150 g jagód
50 g cukru trzcinowego
150 g serka mascarpone
Oraz:
śmietana 22 proc.
sezonowe owoce: jagody, maliny
Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: Mąkę przesiej przez sitko, wbij do niej jajko. Stopniowo dolewaj wodę i wyrabiaj ciasto. Zagnieć elastyczne ciasto i uformuj z niego kulę. Przygotuj farsz: Do jagód dodaj cukier trzcinowy i serek mascarpone, dokładnie zamieszaj. Przygotuj pierogi: Ciasto rozwałkuj i przy pomocy szklanki powykrawaj kółka. Na każde z nich połóż łyżeczkę farszu i pozlepiaj brzegi - pilnuj, aby się nie rozklejały. Pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku, gotuj je tak długo, aż wypłyną na wierzch - około 5 minut. Podawaj ze śmietaną i owocami sezonowymi.
Pierogi zapiekane w sosie, to przysmak dla każdego łasucha. Zamiast słodkich czereśni, możesz wypełnić je kwaśnymi wiśniami albo aromatycznymi jagodami.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
1 jajko
200 ml ciepłego mleka
szczypta soli
300 g czereśni
40 g cukru pudru
Sos:
2 żółtka
40 g cukru pudru
5 g cukru wanilinowego
2 ml olejku wanilinowego
Sposób przygotowania:
Przygotuj pierogi: z mąki, ciepłego mleka, jajka i soli zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na mniej więcej 30 min. Czereśnie wydryluj, przekrój na połówki i wymieszaj z cukrem pudrem. Ciasto rozwałkuj i wytnij krążki. Na każdym ułóż czereśnie i ulep pierogi. Gotuj w osolonej wodzie około 5 min. Przygotuj sos: ubij w misce na parze żółtka z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i olejkiem wanilinowym na puszystą masę. Sos przełóż do głębokiego żaroodpornego naczynia, ułóż w nim ugotowane pierogi i wstaw do pieca rozgrzanego do 200 st. C. Zapiekaj ok. 6 minut.
Autor: Tomasz Budynek
Pierogi z malinami najlepiej smakują ze śmietanką. W zależności od upodobań wybierz kwaśną lub słodką. W lżejszej wersji sprawdzi się również gęsty jogurt naturalny.
Składniki:
500 g mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki roztopionego masła
200 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
300 g malin
cukier
Sposób przygotowania:
Z mąki, jajek, masła, wody i soli zagnieć elastyczne ciasto. Po zagnieceniu ciasto powinno odpocząć około 1/2 godz. w lodówce. Na wysypanej mąką stolnicy wałkuj ciasto - powinno być dość cienkie - i wykrawaj kółeczka. Każde kółeczko napełniaj 2-3 malinami i odrobiną cukru i sklejaj pierożki. Gotuj w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną.
Autor: Zuzanna Wiciejowska
Jeśli lubisz wyraziste smaki, pierogi z wiśniami cię nie zawiodą. Łasuchom polecamy polane roztopioną czekoladą. Pycha!
Pierogi z wiśniami
Ciasto:
75 dag mąki
1 jajko
1,5 szklanki letniej wody
Oraz:
1 kg wydrylowanych wiśni
3 szklanki schłodzonej i lekko ubitej słodkiej śmietanki
cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagnieć ciasto i dokładnie je wyrób. Obsyp obficie mąką i włóż do foliowego woreczka na co najmniej 3 godziny. Najlepiej jest przygotować ciasto poprzedniego dnia, będzie wtedy bardziej elastyczne. Wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i cienko je rozwałkuj. Szklaneczką wytnij krążki ciasta i na każdym ułóż porcję drylowanych wiśni. Pierogi posklejaj, zwilżając wodą brzeg ciasta. Wrzuć na wrzątek i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj ze śmietaną i cukrem.
Zobacz także: Pyzy drożdżowe, pampuchy, buły na parze
W sezonie, zamiast śliwek suszonych wykorzystaj świeże. Będą pyszne, jeśli podasz je z jogurtem lub śmietaną i oprószysz cynamonem.
Pierogi ze śliwkami
Ciasto:
30 dag mąki pszennej
1 jajko
Farsz:
40 dag suszonych śliwek
1 łyżka cukru
sól do smaku
Do polania pierogów:
masło i bułka tarta
lub śmietana i cukier
Sposób przygotowania:
Zrób farsz: śliwki umyj, zalej wodą i pozostaw na noc. Następnego dnia ugotuj (3-5 minut) w wodzie, w której się moczyły, odcedź (wywar ze śliwek możesz dolać do wigilijnego kompotu). Śliwki wypestkuj, posyp cukrem i rozetrzyj w misce na gładką masę. Robimy ciasto: Z mąki, jajka i szklanki wody zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj je na stolnicy, wytnij szklanką kółka, nakładaj na nie farsz śliwkowy i dokładnie sklejaj brzegi. Gotuj w lekko posolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię (3-5 minut). Pierogi podawaj polane bułeczką zrumienioną na maśle lub śmietaną z cukrem.