Pierogi z owocami: sześć przepisów na słodkie śniadania, obiady i kolacje

Pierogi z owocami to dobry pomysł na obiad albo na deser... a może także śniadanie, kolację lub podwieczorek? Są tak pyszne, że w sezonie warto się nimi cieszyć jak najczęściej. W czerwcu są przecież pierogi z truskawkami, potem z czereśniami, malinami... Tak naprawdę sezon na pierogi z owocami może trwać cały rok!
Jak zrobić pierogi z truskawkami? Prosty przepis i porady Jak zrobić pierogi z truskawkami? Prosty przepis i porady fot. freeskyline / shutterstock.com

Pierogi z truskawkami

Z dodatkiem świeżych truskawek możesz przygotować nie tylko knedle. Do pierogów najlepiej wykorzystaj mniejsze sztuki, dzięki temu do jednego zmieści się po kilka truskawek.

Składniki:

Ciasto:

500 g mąki
100 ml roztopionego masła
200 ml gorącej wody
szczypta soli

Dodatkowo:

truskawki świeże lub mrożone
cukier
masło

Sposób przygotowania:

Wodę zagotuj z masłem. Mąkę i sól wsyp do miski lub dzieży robota. Dodaj wodę z masłem i zagnieć ze wszystkiego razem sprężyste, elastyczne ciasto. Jeśli okaże się, że płynu lub mąki jest za dużo albo za mało, dodaj tyle, aby konsystencja ciasta była odpowiednia. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstaw na około pół godziny.
Truskawki rozmróź lub w przypadku świeżych umyj i pozbaw szypułek. Ciasto rozwałkuj. Za pomocą szklanki lub okrągłej foremki powycinaj krążki ciasta. Na każdym z nich ułóż truskawki, dodaj nieco cukru, a następnie sklejaj pierogi. W dużym garnku zagotuj kilka litrów wody. Dodaj soli. Na wrzątek delikatnie wrzucaj sklejone pierogi z truskawkami partiami. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotuj jeszcze przez około 3-4 minuty.
Gdy się już ugotują, wyjmij z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Podawaj polane masłem lub posypane cukrem. Jeśli chcesz, możesz je również posypać np. płatkami migdałów.

haps haps haps

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami to prawdziwy letni klasyk. Obowiązkowo ze śmietanką!

Składniki:

350 g mąki
1 jajko
1/2 szklanki wody
150 g jagód
50 g cukru trzcinowego
150 g serka mascarpone

Oraz:

śmietana 22 proc.
sezonowe owoce: jagody, maliny

Sposób przygotowania:

Przygotuj ciasto: Mąkę przesiej przez sitko, wbij do niej jajko. Stopniowo dolewaj wodę i wyrabiaj ciasto. Zagnieć elastyczne ciasto i uformuj z niego kulę. Przygotuj farsz: Do jagód dodaj cukier trzcinowy i serek mascarpone, dokładnie zamieszaj. Przygotuj pierogi: Ciasto rozwałkuj i przy pomocy szklanki powykrawaj kółka. Na każde z nich połóż łyżeczkę farszu i pozlepiaj brzegi - pilnuj, aby się nie rozklejały. Pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku, gotuj je tak długo, aż wypłyną na wierzch - około 5 minut. Podawaj ze śmietaną i owocami sezonowymi.

PIEROGI Z CZERESNIAMI ZAPIEKANE W SOSIE WANILIOWYM PIEROGI Z CZERESNIAMI ZAPIEKANE W SOSIE WANILIOWYM Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Pierogi z czereśniami zapiekane w sosie waniliowym

Pierogi zapiekane w sosie, to przysmak dla każdego łasucha. Zamiast słodkich czereśni, możesz wypełnić je kwaśnymi wiśniami albo aromatycznymi jagodami.

Składniki:

Ciasto:

500 g mąki pszennej
1 jajko
200 ml ciepłego mleka
szczypta soli
300 g czereśni
40 g cukru pudru

Sos:

2 żółtka
40 g cukru pudru
5 g cukru wanilinowego
2 ml olejku wanilinowego

Sposób przygotowania:

Przygotuj pierogi: z mąki, ciepłego mleka, jajka i soli zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na mniej więcej 30 min. Czereśnie wydryluj, przekrój na połówki i wymieszaj z cukrem pudrem. Ciasto rozwałkuj i wytnij krążki. Na każdym ułóż czereśnie i ulep pierogi. Gotuj w osolonej wodzie około 5 min. Przygotuj sos: ubij w misce na parze żółtka z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i olejkiem wanilinowym na puszystą masę. Sos przełóż do głębokiego żaroodpornego naczynia, ułóż w nim ugotowane pierogi i wstaw do pieca rozgrzanego do 200 st. C. Zapiekaj ok. 6 minut.

Autor: Tomasz Budynek

Pierogi z malinami Pierogi z malinami Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Pierogi z malinami

Pierogi z malinami najlepiej smakują ze śmietanką. W zależności od upodobań wybierz kwaśną lub słodką. W lżejszej wersji sprawdzi się również gęsty jogurt naturalny.

Składniki:

500 g mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki roztopionego masła
200 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
300 g malin
cukier

Sposób przygotowania:

Z mąki, jajek, masła, wody i soli zagnieć elastyczne ciasto. Po zagnieceniu ciasto powinno odpocząć około 1/2 godz. w lodówce. Na wysypanej mąką stolnicy wałkuj ciasto - powinno być dość cienkie - i wykrawaj kółeczka. Każde kółeczko napełniaj 2-3 malinami i odrobiną cukru i sklejaj pierożki. Gotuj w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną.

Autor: Zuzanna Wiciejowska

Pierogi z wiśniami Pierogi z wiśniami Fot. AS Food studio/ Shutterstock.com

Pierogi z wiśniami

Jeśli lubisz wyraziste smaki, pierogi z wiśniami cię nie zawiodą. Łasuchom polecamy polane roztopioną czekoladą. Pycha!

Pierogi z wiśniami

Ciasto:

75 dag mąki
1 jajko
1,5 szklanki letniej wody

Oraz:

1 kg wydrylowanych wiśni
3 szklanki schłodzonej i lekko ubitej słodkiej śmietanki
cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Z podanych składników zagnieć ciasto i dokładnie je wyrób. Obsyp obficie mąką i włóż do foliowego woreczka na co najmniej 3 godziny. Najlepiej jest przygotować ciasto poprzedniego dnia, będzie wtedy bardziej elastyczne. Wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i cienko je rozwałkuj. Szklaneczką wytnij krążki ciasta i na każdym ułóż porcję drylowanych wiśni. Pierogi posklejaj, zwilżając wodą brzeg ciasta. Wrzuć na wrzątek i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj ze śmietaną i cukrem.

Zobacz także: Pyzy drożdżowe, pampuchy, buły na parze

Pierogi z suszonymi śliwkami Pierogi z suszonymi śliwkami Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Pierogi ze śliwkami

W sezonie, zamiast śliwek suszonych wykorzystaj świeże. Będą pyszne, jeśli podasz je z jogurtem lub śmietaną i oprószysz cynamonem.

Pierogi ze śliwkami

Ciasto:

30 dag mąki pszennej
1 jajko

Farsz:

40 dag suszonych śliwek
1 łyżka cukru
sól do smaku

Do polania pierogów:

masło i bułka tarta
lub śmietana i cukier

Sposób przygotowania:

Zrób farsz: śliwki umyj, zalej wodą i pozostaw na noc. Następnego dnia ugotuj (3-5 minut) w wodzie, w której się moczyły, odcedź (wywar ze śliwek możesz dolać do wigilijnego kompotu). Śliwki wypestkuj, posyp cukrem i rozetrzyj w misce na gładką masę. Robimy ciasto: Z mąki, jajka i szklanki wody zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj je na stolnicy, wytnij szklanką kółka, nakładaj na nie farsz śliwkowy i dokładnie sklejaj brzegi. Gotuj w lekko posolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię (3-5 minut). Pierogi podawaj polane bułeczką zrumienioną na maśle lub śmietaną z cukrem.

Więcej o: