Jak przygotować idealny stek za pomocą sprytnej metody odwróconego smażenia? [KROK PO KROKU]

Ta metoda nie jest u nas jeszcze zbyt dobrze znana, a daje gwarancję, że mięso będzie wysmażone dokładnie tak, jak chcecie. Sprawdziliśmy i potwierdzamy - stek wyszedł super.
smażenie steku smażenie steku fot. archiwum prywatne

Metoda odwróconego smażenia

Metoda odwróconego smażenia (tzw. reverse sear) ma zaledwie kilkanaście lat i znana jest głównie pasjonatom gotowania. Polega na tym, że przed smażeniem mięso podgrzewa się w niskiej temperaturze do momentu, aż w środku osiągnie odpowiednią temperaturę. Jest nieco podobna do metody sous vide, z tą różnicą, że jest dużo szybsza i nie wymaga inwestowania w dodatkowe, drogie urządzenia. Jedyne, czego będziecie potrzebować, to termometr do pieczenia.

Tą metodą można przygotować stek z polędwicy czy np. antrykotu. Jeśli chcecie użyć tego drugiego kawałka mięsa, musicie pamiętać, że stopień jego wysmażenia będzie nieco inny w różnych miejscach.

Sprawdź także nasz przepis na stek wołowy z chipsami z buraka:

przyprawianie steku przyprawianie steku fot. archiwum prywatne

Krok 1. Przyprawianie

Wyjmujemy mięso z lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury około 100-120 stopni C. Mięso nacieramy przyprawami, solimy i układamy na kratce.

Teraz musimy ustalić, jaki chcemy uzyskać efekt. Jeśli zależy nam na tym, żeby mięso było rare, to w piekarniku powinno osiągnąć temperaturę około 39 stopni C, przy medium rare - 45 stopni C, a medium - 50 stopni C.

pieczenie steku pieczenie steku fot. archiwum prywatne

Krok 2. Ustawianie temperatury i pieczenie

W najgrubszy kawałek wbijamy sondę. Ustawiamy budzik w termometrze na pożądaną temperaturę i czekamy, aż mięso będzie gotowe. Po wyjęciu z piekarnika stek sprawia wrażenie lekko wysuszonego i jest nadal surowy.

smażenie steku smażenie steku fot. archiwum prywatne

Krok 3. Smażenie

Na żeliwnej patelni mocno rozgrzewamy masło klarowane. Smażymy mięso z dwóch stron, tak aby wierzch był lekko spieczony (smażenie zajmie około 45 sekund z każdej strony).

Po zdjęciu mięsa z patelni odkładamy je na ciepły talerz, aby odpoczęło.

Zobacz, dlaczego mięso musi odpoczywać po usmażeniu>>

usmażony stek usmażony stek fot. archiwum prywatne

Wnioski

Metoda odwróconego smażenia jest dziecinnie prosta. Postępując zgodnie z instrukcją, mamy gwarancję tego, że mięso nie będzie przesmażone. Ja zdecydowałam się na przygotowanie steku z antrykotu. W najgrubszym miejscu był on dość surowy (pomiędzy blue a rare), ale w tym węższym idealnie taki, jak oczekiwałam. Mięso było niesamowicie delikatne i soczyste.

Więcej o:
Copyright © Agora SA