Kotlety bez mięsa - równie smakowici kuzyni schabowego i mielonego. Mamy kilka inspiracji [PRZEPISY]

Królami polskich kotletów są oczywiście schabowy i mielony. Jeśli jednak mielibyście przyznać wysokie noty tym bez mięsa, jakie kotlety byście wyróżnili? Ułatwimy wam to zadanie. Oto inspiracje na pyszne i sycące wersje bezmięsne.
Kotlety jajeczne z brokułami w wersji 'zero waste' Kotlety jajeczne z brokułami w wersji 'zero waste' fot. Haps Zero Waste

Kotlety jajeczne z brokułami

Składniki:

  • łodyga z jednego brokuła
  • łyżka masła
  • cebula
  • 7 jaj
  • 100 g żółtego sera
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. W osolonej wodzie gotuj przez kilka minut łodygę brokuła. Ugotuj też pięć jajek na twardo. Podsmaż na maśle cebulę.
  2. Posiekaj łodygę brokuła i jajka, wrzuć do miski i dodaj starty ser oraz cebulę, pieprz i sól. Wymieszaj całość z dwoma surowymi jajkami.
  3. Obtocz uformowane kotleciki w bułce tartej i smaż, aż zarumienią się z obu stron.
  4. Możesz podać z dipem lub dodatkami takimi samymi, jak do mięsnych kotletów.

Kotlet ziemniaczany Kotlet ziemniaczany haps

Kotlety ziemniaczane, czyli zero waste po wczorajszym obiedzie

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 160 g mąki
  • 100 g żółtego sera
  • 300 g pieczarek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki pokrój w półplasterki, a szczypiorek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj pieczarki oraz sok z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem. Smaż, aż odparuje cała woda z grzybów. Na koniec dodaj szczypiorek.
  2. Przeciśnij ziemniaki przez praskę, dodaj mąkę i zagniataj, aż do otrzymania jednolitej i dość zwartej masy.
  3. Nabieraj po dwie łyżki masy ziemniaczanej i formuj w dłoniach niewielkie placuszki. Na środek nakładaj po łyżce farszu pieczarkowego oraz po kawałku żółtego sera, zalepiaj brzegi i formuj płaskie kotlety. Na dużej patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.

Kotlet z fasoli Kotlet z fasoli haps

Kotlety z fasoli z maślaną niespodzianką

Składniki:

Masło czosnkowe:

  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 75 g masła
  • sól

Kotlety:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 1/2 pora (tylko biała część)
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 szklanka bułki tartej (podzielona na 1/3 szklanki i 2/3 szklanki)
  • 2 jajka (do masy i do obtoczenia)
  • sól i pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Na początku przygotuj masło czosnkowe. W misie blendera umieść masło, natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodaj odrobinę soli oraz pieprzu i zmiksuj do połączenia składników. Gotowe masło wstaw do lodówki, aby stężało.
  2. Następnie przygotuj masę na kotlety: seler naciowy, cebulę oraz pora pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i przesmaż posiekane warzywa, aż staną się szkliste. Na koniec dopraw warzywa solą, pieprzem oraz łyżeczką oregano.
  3. Fasolę z puszki opłucz i przełóż do dużej miski. Dodaj podsmażone warzywa i rozdrobnij całość tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodaj jajko oraz 1/3 szklanki bułki tartej. Dopraw masę solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  4. Nabierz solidną łyżkę masy fasolowej, na środek nałóż kawałek masła i uformuj owalny kotlet. Podobnie wykonaj kolejne kotlety. Uformowane kotlety obtocz kolejno w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej. Przełóż kotlety na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 20-25 minut, aż kotlety nabiorą złotego koloru. W połowie pieczenia przewróć kotlety na drugą stronę.

Boczniaki z majonezem bazyliowym Boczniaki z majonezem bazyliowym Fot. Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com)

Smażone boczniaki z dipem bazyliowym

Składniki:

Majonez bazyliowy:

  • 2 garści świeżych liści bazylii
  • 120 g majonezu
  • 2 łyżki startego parmezanu

Panierowane boczniaki:

  • 50 g mąki
  • 2 duże jajka
  • 30 ml wody
  • 80 g bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
  • olej arachidowy lub słonecznikowy do głębokiego smażenia
  • 150 g boczniaków

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj majonez. Blanszuj bazylię przez kilka sekund, szybko odcedź i zahartuj w wodzie z lodem. Osusz i zmiksuj lub utrzyj w moździerzu. Ubij z gotowym majonezem i parmezanem.
  2. Zapanieruj boczniaki. Mąkę wysyp na talerz, jajka roztrzep z wodą. Bułkę tartą wymieszaj z suszoną bazylią, solą i pieprzem. Olej rozgrzej w głębokiej patelni. Oczyszczone grzyby obtocz w mące, następnie w jajkach, a na końcu w bułce tartej. Partiami smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor, wyławiaj łyżką cedzakową i odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj z majonezem bazyliowym.

Autor: Olga Badowska, Magazyn Kuchnia

kotlety z kalafiora kotlety z kalafiora fot. Liliya Kandrashevich / shutterstock.com

Kotlety z kalafiora

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 2 jajka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • płatki owsiane
  • olej roślinny
  • kurkuma
  • odrobina chili
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior obierz z liści, odetnij najtwardsze części łodygi i dokładnie umyj. Podziel go na różyczki - w ten sposób łatwiej zmieszczą się do garnka.
  2. Gotuj go w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odlej wodę i umieść kalafior w misce, w której będziesz przygotowywać masę. Rozgnieć go widelcem lub zblenduj - nie musi to być jednak gładka masa.
  3. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją krótko na małej ilości oleju, a następnie dodaj do masy kalafiorowej.
  4. Odstaw masę na kilkanaście minut, by wystygła. Następnie wbij do niej dwa jajka (jeśli nie wystudzisz wcześniej masy, białko się zetnie!).
  5. Przez praskę przeciśnij czosnek. Dodaj do pozostałych składników i wszystko razem wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj do niej płatki owsiane. Ich ilość zależy od gęstości - musi być możliwe uformowanie kulek lub placków.
  6. Przypraw masę sporą ilością kurkumy, szczyptą imbiru, chili oraz solą i pieprzem. Następnie uformuj masę w lekko spłaszczone kulki.
  7. Jeśli unikasz smażenia, kotlety możesz upiec w piekarniku. Ułóż je na papierze do pieczenia, włóż do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika (z termoobiegiem) i piecz, aż lekko zbrązowieją. Możesz je też usmażyć na patelni zwykłej lub grillowej, aż będą rumiane. 
Więcej o:
Komentarze (5)
Kotlety bez mięsa - równie smakowici kuzyni schabowego i mielonego. Mamy kilka inspiracji [PRZEPISY]
Zaloguj się
  • klm747

    Oceniono 3 razy 3

    75 g masła w blenderze?
    och...eliście??

  • homo-homini-lupus

    Oceniono 2 razy -2

    Kotlet to smażony kawałek wieprzowego schabu.
    Wszystko inne kotletem nie jest.
    Jest jakąś gó...aną trawą, która temu czy owemu może tak bardzo smakować, jak bardzo weganom nie smakuje kotlet, lecz przez to nie stanie się kotletem.
    To jest jak z transwestytą, który może sobie dowolnie wypychać cycki, ale to nie uczyni go kobietą.
    Albo z kawą zbożową, która z kawą ma tyle wspólnego, co nazwa.

  • pszczolkaprezesa

    Oceniono 5 razy -5

    Oooo tak! Grzybki w obecnej sytuacji są najważniejsze. Dzięki grzybkom wirus staje się łatwiejszy do oswojenia!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX