Składniki:
* Składniki przygotowujemy w takich ilościach, jakie lubimy. Jeśli wolimy słodszą, dodajemy więcej mleka, jeśli bardziej kawową - mniej.
Sposób przygotowania:
Przed wypiciem, mieszamy kawę łyżeczką, łącząc smaki. Jeśli jesteście łasuchami, na wierzchu możecie także dodać ubitą śmietanę. Taka kawa będzie prawdziwym zastrzykiem energii z rana.
Kawę po meksykańsku tradycyjnie przygotowuje się w glinianych garnkach, stąd jej nazwa. Można jednak przyrządzić ją bez użycia takiego naczynia.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Taka ilość składników wystarczy na cztery kawy. Niektórzy dodają do środka także goździki i anyż. Przed zaserwowaniem można też wlać odrobinę alkoholu, na przykład rumu czy kawowego likieru Kahlua. Cafe de olla najlepiej serwować w glinianych kubkach tak, jak robią to Meksykanie.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Dalgona coffee to słodka i efektowna propozycja dla fanów kawy. Jak widać, jest bardzo prosta w przygotowaniu, a z pewnością zachwyci każdego, kto jej spróbuje.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Irlandczycy lubią serwować taką kawę w specjalnych, grubych szklankach na nóżce i z uchem. Dzięki temu ciepło nie ucieka zbyt szybko, a całość prezentuje się naprawdę apetycznie.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kawa z żółtkiem z pewnością niektórych zaskoczy, jednak w Wietnamie to prawdziwy przysmak. Warto więc spróbować także takiej wersji.