Ciasto dyniowe Ewy Wachowicz czy zupa Magdy Gessler? Podpowiadamy, jak wykorzystać najlepsze jesienne warzywo

Dynia - królowa jesieni
Ewa Wachowicz, Magda Gessler, Pascal Brodnicki i Karol Okrasa - te nazwiska znają chyba wszyscy, którzy interesują się kulinariami. Z ich przepisów i inspiracji korzysta mnóstwo osób. A co pysznego polecają zrobić z dyni? Mamy dla was małą ściągawkę.

Ciasto dyniowe Ewy Wachowicz - przepis
Składniki:
Na ciasto:
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki cukru,
- 3/4 szklanki puree z dyni,
- 3/4 szklanki oleju,
- 3/4 szklanki miodu,
- 4 jajka,
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Na poncz:
- szklanka letniej wody (przegotowanej),
- łyżka miodu,
- łyżka soku z cytryny
Na krem śmietankowy:
- 1 l śmietany kremówki 36 proc.,
- pół szklanki cukru pudru,
- 3 łyżki żelatyny,
- łyżka soku z cytryny,
- pół szklanki wrzątku,
- skórka otarta z cytryny
Dodatkowo:
- pół szklanki mielonych orzechów włoskich,
- garść orzechów włoskich,
- cukier
Ciasto dyniowe Ewy Wachowicz - sposób przygotowania
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy, aż będą dobrze napowietrzone i staną się jasne. Następnie wlewamy miód, olej i ponownie miksujemy. Dodajemy proszek do pieczenia, puree z dyni i mąkę pszenną. Wszystko dokładnie mieszamy.
Formę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Surowe ciasto wylewamy na blachę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C. Pieczemy przez 50 minut i przekrawamy na dwa blaty.
W szklance mieszamy wodę z miodem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym ponczem skrapiamy ciasto.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do całkowitego rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej cukier puder, skórkę otartą z cytryny oraz sok i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na pierwszym blacie ciasta rozsmarowujemy krem. Przykrywamy drugim blatem i kładziemy kolejną warstwę kremu, pokrywamy nim także boki. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Na patelni rozpuszczamy cukier. Dodajemy do niego orzechy i mieszamy. Gdy się skarmelizują, odkładamy na papier do pieczenia. Ciasto po schłodzeniu przyozdabiamy karmelizowanymi orzechami, a boki - mielonymi.

Zupa z dyni według Magdy Gessler - przepis
Składniki:
- 1,5 kg dyni,
- 200 ml bulionu warzywnego,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 200 ml mleka,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 garści łuskanych pestek dyni,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku
Zupa z dyni według Magdy Gessler - sposób przygotowania
Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Następnie przekładamy ją do garnka, wlewamy mleko i bulion, dodajemy także sól. Gotujemy tak długo, aż dynia stanie się miękka. Czosnek siekamy i dodajemy do dyni, gotujemy jeszcze przez chwilę. Potem wszystkie składniki miksujemy na gładko, wlewamy śmietankę i całość podgrzewamy. Dodajemy odrobinę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku. Podajemy z pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni.

Placek z dyni według Pascala Brodnickiego - przepis
Składniki (na 1 sporą porcję):
- mała dynia hokkaido (wielkości grejpfruta lub ok. 200 g miąższu),
- 100 g serka homogenizowanego naturalnego,
- garstka orzechów nerkowca,
- garstka orzeszków pinii
- sól,
- mielony pieprz,
- szczypta chilli,
- gałązka świeżego rozmarynu lub oregano,
- olej rzepakowy do smażenia
Placek z dyni według Pascala Brodnickiego - sposób przygotowania
Dynię hokkaido przekrawamy na połówki i obieramy ze skórki. Wydobywamy pestki i włókna, a pozostały miąższ ścieramy na tarce o największych oczkach. Serek homogenizowany doprawiamy solą. Orzechy pinii i orzechy nerkowca podprażamy na suchej patelni, a potem rozdrabniamy w moździerzu. Startą dynię mieszamy z roztłuczonymi orzeszkami, doprawioną solą, pieprzem, odrobiną chilli i posiekanym rozmarynem. Połowę masy wykładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Na to kładziemy serek homogenizowany, a na wierzch drugą część masy. Gdy placek podsmaży się od dołu, bierzemy talerz i odwracamy, smażymy z drugiej strony. Podajemy z ulubionymi ziołami i świeżymi pomidorami.
Zobacz także:

Zapiekanka z dyni z chipsami z pietruszki Karola Okrasy - przepis
Składniki:
- średnia dynia,
- 2 średnie pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 500 ml śmietanki 30 proc.,
- 100 g sera grana padano lub parmezanu,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- łyżka suszonego majeranku,
- szczypta mielonego kuminu,
- kilka listków świeżej bazylii,
- sól do smaku,
- olej roślinny do smażenia
- oraz bułka tarta i masło do wysmarowania naczynia
Zapiekanka z dyni z chipsami z pietruszki Karola Okrasy - sposób przygotowania
Pietruszkę obieramy ze skórki, a następnie, również używając obieraczki, jej miąższ kroimy na cienkie plastry i smażymy przez chwilę na głębokim oleju (można ją również ususzyć w suszarce do grzybów).
Do garnka wlewamy słodką śmietankę i podgrzewamy, aby jak najwięcej wody odparowało. Doprawiamy gałką muszkatołową, kumin i suszony majeranek. Ząbki czosnku wyciskamy w wyciskarce i również dodajemy do śmietanki. Dokładnie mieszamy i gotujemy, aż śmietanka zgęstnieje. Na koniec doprawiamy solą.
Dynię kroimy w plastry i wrzucamy do śmietanki. Mieszamy tak, aby każdy kawałek dyni był pokryty śmietanką. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Plastry dyni przekładamy do formy, wylewamy też całą śmietankę. Wierzch posypujemy parmezanem lub serem grana padano. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez godzinę. Po upieczeniu dekorujemy chipsami z pietruszki i świeżymi listkami bazylii.