Ciasto dyniowe Ewy Wachowicz czy zupa Magdy Gessler? Podpowiadamy, jak wykorzystać najlepsze jesienne warzywo

Dynia zdecydowanie jest zwyciężczynią plebiscytu na najlepsze jesienne warzywo. Można z niej przygotować zarówno pyszne dania obiadowe, jak i desery. A co z dyni robią najpopularniejsi szefowie i szefowe kuchni? Sprawdźcie.
Sezon jesienny zdecydowanie należy do dyń. Stragany oferują całe mnóstwo różnych ich odmian. Sezon jesienny zdecydowanie należy do dyń. Stragany oferują całe mnóstwo różnych ich odmian. Fot. Shutterstock/Denise Torres

Dynia - królowa jesieni

Ewa Wachowicz, Magda Gessler, Pascal Brodnicki i Karol Okrasa - te nazwiska znają chyba wszyscy, którzy interesują się kulinariami. Z ich przepisów i inspiracji korzysta mnóstwo osób. A co pysznego polecają zrobić z dyni? Mamy dla was małą ściągawkę.

Ciasto dyniowe Ciasto dyniowe fot. Nina Firsova / shutterstock.com

Ciasto dyniowe Ewy Wachowicz - przepis

Składniki:

Na ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki puree z dyni,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 3/4 szklanki miodu,
  • 4 jajka,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Na poncz:

  • szklanka letniej wody (przegotowanej),
  • łyżka miodu,
  • łyżka soku z cytryny

Na krem śmietankowy:

  • 1 l śmietany kremówki 36 proc.,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • łyżka soku z cytryny,
  • pół szklanki wrzątku,
  • skórka otarta z cytryny

Dodatkowo:

  • pół szklanki mielonych orzechów włoskich,
  • garść orzechów włoskich,
  • cukier

Ciasto dyniowe Ewy Wachowicz - sposób przygotowania

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy, aż będą dobrze napowietrzone i staną się jasne. Następnie wlewamy miód, olej i ponownie miksujemy. Dodajemy proszek do pieczenia, puree z dyni i mąkę pszenną. Wszystko dokładnie mieszamy.

Formę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Surowe ciasto wylewamy na blachę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C. Pieczemy przez 50 minut i przekrawamy na dwa blaty.

W szklance mieszamy wodę z miodem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym ponczem skrapiamy ciasto.

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do całkowitego rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej cukier puder, skórkę otartą z cytryny oraz sok i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy.

Na pierwszym blacie ciasta rozsmarowujemy krem. Przykrywamy drugim blatem i kładziemy kolejną warstwę kremu, pokrywamy nim także boki. Ciasto wstawiamy do lodówki.

Na patelni rozpuszczamy cukier. Dodajemy do niego orzechy i mieszamy. Gdy się skarmelizują, odkładamy na papier do pieczenia. Ciasto po schłodzeniu przyozdabiamy karmelizowanymi orzechami, a boki - mielonymi.

Krem z dyni Krem z dyni fot. MariaKovaleva / shutterstock.com

Zupa z dyni według Magdy Gessler - przepis

Składniki:

  • 1,5 kg dyni,
  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 200 ml mleka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 garści łuskanych pestek dyni,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku

Zupa z dyni według Magdy Gessler - sposób przygotowania

Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Następnie przekładamy ją do garnka, wlewamy mleko i bulion, dodajemy także sól. Gotujemy tak długo, aż dynia stanie się miękka. Czosnek siekamy i dodajemy do dyni, gotujemy jeszcze przez chwilę. Potem wszystkie składniki miksujemy na gładko, wlewamy śmietankę i całość podgrzewamy. Dodajemy odrobinę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku. Podajemy z pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni.

Placek z dyni Placek z dyni fot. Bartosz Luczak / shutterstock.com

Placek z dyni według Pascala Brodnickiego - przepis

Składniki (na 1 sporą porcję):

  • mała dynia hokkaido (wielkości grejpfruta lub ok. 200 g miąższu),
  • 100 g serka homogenizowanego naturalnego,
  • garstka orzechów nerkowca,
  • garstka orzeszków pinii
  • sól,
  • mielony pieprz,
  • szczypta chilli,
  • gałązka świeżego rozmarynu lub oregano,
  • olej rzepakowy do smażenia

Placek z dyni według Pascala Brodnickiego - sposób przygotowania

Dynię hokkaido przekrawamy na połówki i obieramy ze skórki. Wydobywamy pestki i włókna, a pozostały miąższ ścieramy na tarce o największych oczkach. Serek homogenizowany doprawiamy solą. Orzechy pinii i orzechy nerkowca podprażamy na suchej patelni, a potem rozdrabniamy w moździerzu. Startą dynię mieszamy z roztłuczonymi orzeszkami, doprawioną solą, pieprzem, odrobiną chilli i posiekanym rozmarynem. Połowę masy wykładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Na to kładziemy serek homogenizowany, a na wierzch drugą część masy. Gdy placek podsmaży się od dołu, bierzemy talerz i odwracamy, smażymy z drugiej strony. Podajemy z ulubionymi ziołami i świeżymi pomidorami.

Zobacz także:

Zapiekanka z dyni Zapiekanka z dyni fot. Kora Bulanow / shutterstock.com

Zapiekanka z dyni z chipsami z pietruszki Karola Okrasy - przepis

Składniki:

  • średnia dynia,
  • 2 średnie pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 100 g sera grana padano lub parmezanu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • szczypta mielonego kuminu,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • sól do smaku,
  • olej roślinny do smażenia
  • oraz bułka tarta i masło do wysmarowania naczynia

Zapiekanka z dyni z chipsami z pietruszki Karola Okrasy - sposób przygotowania

Pietruszkę obieramy ze skórki, a następnie, również używając obieraczki, jej miąższ kroimy na cienkie plastry i smażymy przez chwilę na głębokim oleju (można ją również ususzyć w suszarce do grzybów).

Do garnka wlewamy słodką śmietankę i podgrzewamy, aby jak najwięcej wody odparowało. Doprawiamy gałką muszkatołową, kumin i suszony majeranek. Ząbki czosnku wyciskamy w wyciskarce i również dodajemy do śmietanki. Dokładnie mieszamy i gotujemy, aż śmietanka zgęstnieje. Na koniec doprawiamy solą.

Dynię kroimy w plastry i wrzucamy do śmietanki. Mieszamy tak, aby każdy kawałek dyni był pokryty śmietanką. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Plastry dyni przekładamy do formy, wylewamy też całą śmietankę. Wierzch posypujemy parmezanem lub serem grana padano. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez godzinę. Po upieczeniu dekorujemy chipsami z pietruszki i świeżymi listkami bazylii.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.