Ewa Wachowicz, Magda Gessler, Pascal Brodnicki i Karol Okrasa - te nazwiska znają chyba wszyscy, którzy interesują się kulinariami. Z ich przepisów i inspiracji korzysta mnóstwo osób. A co pysznego polecają zrobić z dyni? Mamy dla was małą ściągawkę.
Na ciasto:
Na poncz:
Na krem śmietankowy:
Dodatkowo:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy, aż będą dobrze napowietrzone i staną się jasne. Następnie wlewamy miód, olej i ponownie miksujemy. Dodajemy proszek do pieczenia, puree z dyni i mąkę pszenną. Wszystko dokładnie mieszamy.
Formę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Surowe ciasto wylewamy na blachę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C. Pieczemy przez 50 minut i przekrawamy na dwa blaty.
W szklance mieszamy wodę z miodem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym ponczem skrapiamy ciasto.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do całkowitego rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej cukier puder, skórkę otartą z cytryny oraz sok i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na pierwszym blacie ciasta rozsmarowujemy krem. Przykrywamy drugim blatem i kładziemy kolejną warstwę kremu, pokrywamy nim także boki. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Na patelni rozpuszczamy cukier. Dodajemy do niego orzechy i mieszamy. Gdy się skarmelizują, odkładamy na papier do pieczenia. Ciasto po schłodzeniu przyozdabiamy karmelizowanymi orzechami, a boki - mielonymi.
Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Następnie przekładamy ją do garnka, wlewamy mleko i bulion, dodajemy także sól. Gotujemy tak długo, aż dynia stanie się miękka. Czosnek siekamy i dodajemy do dyni, gotujemy jeszcze przez chwilę. Potem wszystkie składniki miksujemy na gładko, wlewamy śmietankę i całość podgrzewamy. Dodajemy odrobinę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku. Podajemy z pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni.
Dynię hokkaido przekrawamy na połówki i obieramy ze skórki. Wydobywamy pestki i włókna, a pozostały miąższ ścieramy na tarce o największych oczkach. Serek homogenizowany doprawiamy solą. Orzechy pinii i orzechy nerkowca podprażamy na suchej patelni, a potem rozdrabniamy w moździerzu. Startą dynię mieszamy z roztłuczonymi orzeszkami, doprawioną solą, pieprzem, odrobiną chilli i posiekanym rozmarynem. Połowę masy wykładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Na to kładziemy serek homogenizowany, a na wierzch drugą część masy. Gdy placek podsmaży się od dołu, bierzemy talerz i odwracamy, smażymy z drugiej strony. Podajemy z ulubionymi ziołami i świeżymi pomidorami.
Zobacz także:
Pietruszkę obieramy ze skórki, a następnie, również używając obieraczki, jej miąższ kroimy na cienkie plastry i smażymy przez chwilę na głębokim oleju (można ją również ususzyć w suszarce do grzybów).
Do garnka wlewamy słodką śmietankę i podgrzewamy, aby jak najwięcej wody odparowało. Doprawiamy gałką muszkatołową, kumin i suszony majeranek. Ząbki czosnku wyciskamy w wyciskarce i również dodajemy do śmietanki. Dokładnie mieszamy i gotujemy, aż śmietanka zgęstnieje. Na koniec doprawiamy solą.
Dynię kroimy w plastry i wrzucamy do śmietanki. Mieszamy tak, aby każdy kawałek dyni był pokryty śmietanką. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Plastry dyni przekładamy do formy, wylewamy też całą śmietankę. Wierzch posypujemy parmezanem lub serem grana padano. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez godzinę. Po upieczeniu dekorujemy chipsami z pietruszki i świeżymi listkami bazylii.