Walentynki: przepisy na efektowne przysmaki, które nie wymagają wiele pracy i specjalnych umiejętności

Walentynki, choć przez niektórych bojkotowane, to doskonała okazja, by spędzić miło czas ze swoją druga połówką. Niektórzy wybierają się do kina, restauracji lub planują inne atrakcje. Ci, którzy chcą się wykazać przed ukochaną osobą, mogą popisać się własnoręcznie przygotowanymi przysmakami. Ale nie muszą to być ostrygi czy skomplikowane pieczenie. Oto kilka propozycji dań, które nie wymagają specjalnych umiejętności, a wyglądają i smakują naprawdę efektownie.
Dutch baby, czyli pieczony naleśnik Dutch baby, czyli pieczony naleśnik Fot. Nina Firsova/shutterstock.com

Dutch baby, czyli pieczony naleśnik

Jeśli świętowanie walentynek zamierzasz rozpocząć już z samego rana, ta potrawa sprawdzi się idealnie. Pieczony naleśnik wygląda nieziemsko, a smakuje jeszcze lepiej. Czy może być lepszy sposób na rozbudzenie uczuć już na początku dnia?

Dutch baby, czyli pieczony naleśnik - przepis:

Składniki:

  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 duże jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli 

Do podania:

  • mascarpone
  • ulubione owoce
  • cukier puder
  • świeża mięta

Sposób przygotowania:

Na początku przygotuj patelnię do pieczenia naleśnika (powinna być żeliwna, stalowa lub miedziana, by nie uszkodziła się pod wpływem wysokiej temperatury). Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Na patelnię nałóż dwie łyżki miksu maślanego i wstaw patelnię do piekarnika na czas przygotowywania ciasta.

W dużej misce umieść mąkę, cukier puder oraz sól. Dodaj jajka oraz ekstrakt waniliowy, wlej mleko i wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Przelej ciasto na rozgrzaną patelnię i wstaw ją ponownie do piekarnika. Piecz około 15 minut w 200 stopniach C, aż naleśnik wyrośnie i nabierze złotobrązowego koloru.

Upieczony naleśnik oprósz cukrem pudrem i podawaj z mascarpone i świeżymi owocami.

Przepis pochodzi z: Dutch baby, czyli pieczony naleśnik

parówkowe serca parówkowe serca haps

Serduszka z parówek

Z parówkowych serduszek można się śmiać (czego nie krytykujemy - śmiech to zdrowie), a można je po prostu zrobić i zjeść. Jeśli wywołają uśmiech na twarzy twojej drugiej połówki, to czego chcieć więcej?

Serduszka z parówek - przepis:

Składniki:

  • 2 parówki
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • 2 wykałaczki
  • 2 tosty

Sposób przygotowania:

Parówkę rozetnij wzdłuż na pół, zostawiając około centymetrową końcówkę w całości. Wywiń rozcięte końcówki parówki na zewnątrz, uformuj w serduszko i połącz przy pomocy wykałaczki. Tak samo przygotuj drugą parówkę.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Przełóż na patelnię serca z parówek i w środek każdego wbij po jednym jajku. Dopraw solą oraz pieprzem i smaż pod przykryciem, aż białka jaj się zetną. Podawaj na tostach.

Przepis pochodzi z: Romantyczne śniadanie - serduszka z parówek

Zupa z gruszki i pietruszki Zupa z gruszki i pietruszki Fot. Oksana Mizina/shutterstock.com

Zupa z gruszki i pietruszki

Czy wraz z twoim ukochanym lub ukochaną jesteście fanami niecodziennych zup? Jeśli tak, ten przepis sprawdzi się idealnie. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a ciekawe połączenie składników z pewnością rozbudzi kubki smakowe i wyobraźnię twojej drugiej połówki.

Zupa z gruszki i pietruszki - przepis:

Składniki:

  • 300 g pietruszki (korzenia)
  • 1 średniej wielkości gruszka
  • 1 łyżka masła
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 2 szklanki wywaru jarzynowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • kilka listków natki pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pietruszkę obierz i pokrój w kosteczkę. To samo zrób z gruszką, wycinając przy tym gniazdo nasienne. Rozgrzej garnek wraz z masłem i przełóż do środka pietruszkę i gruszkę. Dopraw cynamonem, gałką, solą i pieprzem. Podsmażaj przez kilka minut, co chwila mieszając składniki.

Następnie do garnka wlej gorący bulion. Całość gotuj na średnim ogniu przez ok. 15 minut, aż pietruszka stanie się miękka. Wlej mleko i wymieszaj. Na koniec zblenduj zupę na gładki krem. Podawaj w głębokich talerzach, udekorowaną listkami pietruszki. Możesz także polać odrobiną oliwy.

Zobacz także, jak walentynki spędzi reszta Polaków. Mamy ciekawe statystyki.

Makaron z pulpetami Makaron z pulpetami Fot. haps

Spaghetti z klopsami mięsnymi i sosem pomidorowym

Jest też miejsce na klasyk. Słynna scena z 'Zakochanego kundla' pewnie nie jest ci obca. Dlaczego więc nie odtworzyć makaronu spaghetti z mięsnymi klopsikami? Na romantyczny obiad lub kolację można go podać na wspólnym talerzu. Do tego świeca i po lampce wina. No miłość w powietrzu!

Spaghetti z klopsami mięsnymi i sosem pomidorowym - przepis:

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 1 jajko
  • mąka
  • oliwa
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 400 g makaronu spaghetti
  • świeżo starty parmezan
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Do miski wrzuć mięso mielone, dodaj drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem, wbij jajko - połącz wszystkie składniki. Z mięsa utocz klopsiki wielkości piłeczki ping-pongowej. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, smaż klopsiki z każdej strony. Gdy będą rumiane na patelnię wlej przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru. Smaż około 15 minut, aż sos zgęstnieje.

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie al dente, przełóż go do miseczki, obficie polej sosem, sprawiedliwie (to nie znaczy po równo) rozłóż mięsne klopsiki, posyp parmezanem i pietruszką.

Przepis pochodzi z: Spaghetti z klopsami mięsnymi i sosem pomidorowym

Łosoś w pomidorach Łosoś w pomidorach haps

Łosoś duszony w pomidorach

Jeśli na romantyczny obiad lub kolację wolicie coś innego niż makaron z mięsem, mamy inną propozycję. Oto łosoś, można nawet przyznać, że w wersji fit. Jeśli więc twoja druga połówka uważa na to, co je, z pewnością ucieszy się na widok pieczonej ryby.

Łosoś duszony w pomidorach - przepis:

Składniki:

  • 2 filety z łososia ze skórą (po 150 g każdy)
  • 3 ząbki czosnku
  • 600 g pomidorów (różnych rozmiarów i kolorów)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki posiekanych listków świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, a ząbki czosnku w plasterki. Na patelni porządnie rozgrzej oliwę i połóż na nią filety z łososia, skórą do dołu. Dopraw łososia solą oraz pieprzem i smaż około 3 minut, aż mięso ryby zetnie się do połowy wysokości. Zdejmij na wpół usmażonego łososia z patelni i odłóż go na talerz skórą do góry.

Na tę samą patelnię dodaj czosnek i smaż około minuty, uważając, aby go nie przypalić. Następnie dodaj posiekane pomidory i smaż około 5 minut, aż zaczną się rozpadać.

Delikatnie porozgniataj pomidory tłuczkiem do ziemniaków lub po prostu drewnianą łyżką. Dopraw je octem balsamicznym, tymiankiem, solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Na powstałym sosie pomidorowym połóż z powrotem łososia (skórą do góry) i duś jeszcze około 5 minut, aż ryba całkowicie się zetnie. Na koniec posyp danie świeżą bazylią i od razu podawaj.

Przepis pochodzi z: Łosoś duszony w pomidorach

Panna cotta z musem truskawkowym Panna cotta z musem truskawkowym Fot. Laura Ken/shutterstock.com

Panna cotta z musem truskawkowym

A co na deser? Z walentynkami nieodłącznie kojarzy się czekolada. Nic dziwnego, to prawdziwy afrodyzjak. A może na przekór zrobisz delikatną panna cottę z owocami? Gwarantujemy, że twój partner lub partnerka będzie wspominać ten deser jeszcze długo po walentynkach.

Panna cotta z musem truskawkowym - przepis:

Składniki:

Panna cotta:

  • 300 ml śmietany 30 proc.
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki żelatyny w proszku
  • wrzątek
  • 70 g cukru
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • dwie łyżki likiery kawowego

Oraz:

  • 500 g truskawek
  • liście mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Do miski wlej 100 ml wrzątku, dodaj 3 łyżki żelatyny, mieszaj aż się rozpuści. W osobnym garnku podgrzej mleko i śmietanę, dodaj cukier i cukier z wanilią, mieszaj aż cukier się rozpuści. Dobrze podgrzej, ale nie gotuj. Gdy pojawią się bąbelki, zdejmij z ognia. Dodaj likier kawowy i żelatynę. Wymieszaj. Gdy mieszanka ostygnie, przelej do szklaneczek ustawionych pod kątem. Wstaw do lodówki na 4 godziny.

Przygotuj mus z truskawek:

Odłóż kilka najładniejszych truskawek - przydadzą się do dekoracji. Do blendera wrzuć truskawki i dokładnie zblenduj na jednolity koktajl. Wlej koktajl do szklaneczek z panna cottą. Udekoruj truskawkami i miętą.

Przepis pochodzi z: Delikatna panna cotta z musem truskawkowym. Bajecznie prosty deser