Dziś Światowy Dzień Pszczół. Mamy dla was garść przepisów na dania z miodem

Pszczoły to bardzo pożyteczne stworzenia. To one zapylają około 80 proc. roślin i napędzają rolnictwo i sadownictwo. Dzięki nim co roku możemy cieszyć się dużymi i dobrymi jakościowo plonami. Poza tą ważną rolą produkują też pyszny i prozdrowotny miód. Aby więc uhonorować je w Światowy Dzień Pszczół, przedstawiamy wam garść przepisów z wykorzystaniem owocu ich pracy - miodu.
oponki haps kids oponki haps kids gazeta.tv

Pieczone oponki z miodem

Składniki:

  • 2 banany
  • 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 350 ml mleka migdałowego
  • 3 łyżki miodu
  • 350 g mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady

Do ozdoby:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek mleczka kokosowego
  • garść posiekanych orzechów

Dodatkowo:

  • Rękaw cukierniczy
  • Silikonowa foremka do oponek

Sposób przygotowania:

  1. Banany pokrój w plasterki, przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj olej kokosowy, mleko oraz miód i dokładnie wymieszaj. Przesiej do miski mąkę, kakao, cukier waniliowy, sodę i proszek do pieczenia i wymieszaj do połączenia składników. Na koniec wmieszaj do ciasta drobno posiekaną gorzką czekoladę.
  2. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i wypełnij nim silikonową foremkę na oponki. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 15 minut.
  3. W międzyczasie przygotuj polewę. Czekoladę z dodatkiem mleczka kokosowego rozpuść w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Upieczone i ostudzone oponki zanurz w polewie czekoladowej i posyp posiekanymi orzechami.
Paczuszki z ciasta francuskiego ze szparagami Haps Paczuszki z ciasta francuskiego ze szparagami Haps gazeta.tv

Paczuszki z ciasta francuskiego ze szparagami z miodem tymiankowym

Składniki:

Składniki na paczuszki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie sera brie (200 g)
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Składniki na miód tymiankowy:

  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 łyżki solonego masła
  • 1 łyżka świeżych listków tymianku

Sposób przygotowania:

  • Szparagi umyj i odłam ich zdrewniałe końcówki. Grubsze, twarde szparagi możesz również obrać ze skórki. Wymieszaj je z oliwą, płatkami chili, solą oraz pieprzem i odstaw na bok.
  • Ciasto francuskie podziel na 6 kwadratów. Na każdym z nich połóż na środku po przekątnej plaster sera brie, a następnie garść szparagów. Chwyć dwa przeciwległe rogi ciasta i połącz je nad szparagami. Przełóż paczuszki ze szparagami na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Piecz około 20 minut, aż paczuszki nabiorą złotobrązowego koloru.
  • W międzyczasie przygotuj miód tymiankowy do polania paczuszek. Miód, solone masło oraz listki tymianku umieść w niewielkim rondelku i podgrzej na wolnym ogniu, aż masło się rozpuści i wszystkie składniki dokładnie się połączą.
  • Upieczone paczuszki ze szparagami przełóż na talerze i polej ciepłym miodem tymiankowym.

W poniższym wideo pokazujemy, jak się zabrać za tą pyszną przekąskę:

Miodówka (nalewka z miodu) Miodówka (nalewka z miodu) Fot. Michelle Aleksa / shutterstock.com

Miodówka

Składniki:

  • 1 litr płynnego miodu,
  • 1/2 litra soku wyciśniętego z cytryn,
  • 1 litr spirytusu nalewkowego

Sposób przygotowania:

  1. Płynny miód połącz z sokiem z cytryn. Następnie zalej spirytusem, dokładnie wymieszaj i przelej do butelek. Odstaw w chłodne miejsce.
  2. Przez pierwszy tydzień codziennie mieszaj, wstrząsając butelką. Po 3-4 tygodniach przefiltruj nalewkę, używając gazy i ponownie odstaw w ciemne, chłodne miejsce.
  3. Po miesiącu powinna być gotowa do spożycia. Im dłużej poczekasz, tym będzie smaczniejsza.
Skrzydełka w miodzie możecie przygotować w wersji łagodnej, jak i pikantnej )zdjęcie ilustracyjne) Skrzydełka w miodzie możecie przygotować w wersji łagodnej, jak i pikantnej )zdjęcie ilustracyjne) Fot. Shutterstock/Marina Onokhina

Skrzydełka w miodzie z sezamem

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka,
  • 1/2 szklanki płynnego miodu,
  • 8 łyżek sosu sojowego,
  • 8 łyżek oliwy,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 łyżki ziaren sezamu,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Do niedużej miski wlej oliwę, sos sojowy i płynny miód. Wyciśnij i wlej tam także sok z połówki cytryny. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do pozostałych składników. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie rozmieszaj, przy użyciu rózgi lub trzepaczki.
  2. Do sporej miski włóż oczyszczone skrzydełka z kurczaka. Przelej marynatę, obtocz mięso, a następnie posyp je sezamem, tak, aby znalazł się on na każdym skrzydełku.
    Przykryj miskę dużym talerzem i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
  3. Po tym czasie przyrządź je: grilluj lub smaż, aż będą rumiane albo piecz w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C. W trakcie pieczenia polewaj skrzydełka pozostałą marynatą.
haps haps haps

Domowe lody owocowe z mascarpone i miodem

Składniki:

  • 1 mały serek mascarpone 250 g
  • 200 g truskawek
  • 1 dojrzałe mango
  • 1-2 kiwi
  • 2 łyżki miodu
  • zmielony kardamon

Sposób przygotowania:

  1. Do blendera włóż umyte truskawki, łyżkę miodu, dużą łyżkę sera mascarpone - zblenduj to na jednolitą masę. Przelej do pojemników na lody do 1/3 ich wysokości i wstaw do zamrażalnika - niech już się zacznie chłodzić.
  2. Mango umyj i pokrój w kostkę, przełóż do blendera, dodaj łyżeczkę miodu i zmielony kardamon. Zblenduj dokładnie na gładką masę - nałóż do pojemników na lody do 2/3 wysokości foremek.
  3. Podobnie postąp z kiwi. Obierz, pokrój, dodaj łyżeczkę miodu i resztę mascarpone - zblenduj i nałóż do foremek na lody. Włóż patyczek i wstaw do zamrażalnika na 2-7 godzin.
Więcej o: