Paczuszki z ciasta francuskiego ze szparagami z miodem tymiankowym
Składniki:
Składniki na paczuszki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 opakowanie sera brie (200 g)
- 1 roztrzepane jajko
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Składniki na miód tymiankowy:
- 1/4 szklanki miodu
- 2 łyżki solonego masła
- 1 łyżka świeżych listków tymianku
Sposób przygotowania:
- Szparagi umyj i odłam ich zdrewniałe końcówki. Grubsze, twarde szparagi możesz również obrać ze skórki. Wymieszaj je z oliwą, płatkami chili, solą oraz pieprzem i odstaw na bok.
- Ciasto francuskie podziel na 6 kwadratów. Na każdym z nich połóż na środku po przekątnej plaster sera brie, a następnie garść szparagów. Chwyć dwa przeciwległe rogi ciasta i połącz je nad szparagami. Przełóż paczuszki ze szparagami na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Piecz około 20 minut, aż paczuszki nabiorą złotobrązowego koloru.
- W międzyczasie przygotuj miód tymiankowy do polania paczuszek. Miód, solone masło oraz listki tymianku umieść w niewielkim rondelku i podgrzej na wolnym ogniu, aż masło się rozpuści i wszystkie składniki dokładnie się połączą.
- Upieczone paczuszki ze szparagami przełóż na talerze i polej ciepłym miodem tymiankowym.
W poniższym wideo pokazujemy, jak się zabrać za tą pyszną przekąskę: