Dziś Światowy Dzień Pszczół. Mamy dla was garść przepisów na dania z miodem
Pszczoły to bardzo pożyteczne stworzenia. To one zapylają około 80 proc. roślin i napędzają rolnictwo i sadownictwo. Dzięki nim co roku możemy cieszyć się dużymi i dobrymi jakościowo plonami. Poza tą ważną rolą produkują też pyszny i prozdrowotny miód. Aby więc uhonorować je w Światowy Dzień Pszczół, przedstawiamy wam garść przepisów z wykorzystaniem owocu ich pracy - miodu.

Pieczone oponki z miodem
Składniki:
- 2 banany
- 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
- 350 ml mleka migdałowego
- 3 łyżki miodu
- 350 g mąki
- 4 łyżki kakao
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
Do ozdoby:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 5 łyżek mleczka kokosowego
- garść posiekanych orzechów
Dodatkowo:
- Rękaw cukierniczy
- Silikonowa foremka do oponek
Sposób przygotowania:
- Banany pokrój w plasterki, przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj olej kokosowy, mleko oraz miód i dokładnie wymieszaj. Przesiej do miski mąkę, kakao, cukier waniliowy, sodę i proszek do pieczenia i wymieszaj do połączenia składników. Na koniec wmieszaj do ciasta drobno posiekaną gorzką czekoladę.
- Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i wypełnij nim silikonową foremkę na oponki. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 15 minut.
- W międzyczasie przygotuj polewę. Czekoladę z dodatkiem mleczka kokosowego rozpuść w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Upieczone i ostudzone oponki zanurz w polewie czekoladowej i posyp posiekanymi orzechami.

Paczuszki z ciasta francuskiego ze szparagami z miodem tymiankowym
Składniki:
Składniki na paczuszki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 opakowanie sera brie (200 g)
- 1 roztrzepane jajko
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Składniki na miód tymiankowy:
- 1/4 szklanki miodu
- 2 łyżki solonego masła
- 1 łyżka świeżych listków tymianku
Sposób przygotowania:
- Szparagi umyj i odłam ich zdrewniałe końcówki. Grubsze, twarde szparagi możesz również obrać ze skórki. Wymieszaj je z oliwą, płatkami chili, solą oraz pieprzem i odstaw na bok.
- Ciasto francuskie podziel na 6 kwadratów. Na każdym z nich połóż na środku po przekątnej plaster sera brie, a następnie garść szparagów. Chwyć dwa przeciwległe rogi ciasta i połącz je nad szparagami. Przełóż paczuszki ze szparagami na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Piecz około 20 minut, aż paczuszki nabiorą złotobrązowego koloru.
- W międzyczasie przygotuj miód tymiankowy do polania paczuszek. Miód, solone masło oraz listki tymianku umieść w niewielkim rondelku i podgrzej na wolnym ogniu, aż masło się rozpuści i wszystkie składniki dokładnie się połączą.
- Upieczone paczuszki ze szparagami przełóż na talerze i polej ciepłym miodem tymiankowym.
W poniższym wideo pokazujemy, jak się zabrać za tą pyszną przekąskę:

Miodówka
Składniki:
- 1 litr płynnego miodu,
- 1/2 litra soku wyciśniętego z cytryn,
- 1 litr spirytusu nalewkowego
Sposób przygotowania:
- Płynny miód połącz z sokiem z cytryn. Następnie zalej spirytusem, dokładnie wymieszaj i przelej do butelek. Odstaw w chłodne miejsce.
- Przez pierwszy tydzień codziennie mieszaj, wstrząsając butelką. Po 3-4 tygodniach przefiltruj nalewkę, używając gazy i ponownie odstaw w ciemne, chłodne miejsce.
- Po miesiącu powinna być gotowa do spożycia. Im dłużej poczekasz, tym będzie smaczniejsza.

Skrzydełka w miodzie z sezamem
Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka,
- 1/2 szklanki płynnego miodu,
- 8 łyżek sosu sojowego,
- 8 łyżek oliwy,
- sok z połowy cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- 4 łyżki ziaren sezamu,
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Do niedużej miski wlej oliwę, sos sojowy i płynny miód. Wyciśnij i wlej tam także sok z połówki cytryny. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do pozostałych składników. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie rozmieszaj, przy użyciu rózgi lub trzepaczki.
- Do sporej miski włóż oczyszczone skrzydełka z kurczaka. Przelej marynatę, obtocz mięso, a następnie posyp je sezamem, tak, aby znalazł się on na każdym skrzydełku.
Przykryj miskę dużym talerzem i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. - Po tym czasie przyrządź je: grilluj lub smaż, aż będą rumiane albo piecz w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C. W trakcie pieczenia polewaj skrzydełka pozostałą marynatą.

Domowe lody owocowe z mascarpone i miodem
Składniki:
- 1 mały serek mascarpone 250 g
- 200 g truskawek
- 1 dojrzałe mango
- 1-2 kiwi
- 2 łyżki miodu
- zmielony kardamon
Sposób przygotowania:
- Do blendera włóż umyte truskawki, łyżkę miodu, dużą łyżkę sera mascarpone - zblenduj to na jednolitą masę. Przelej do pojemników na lody do 1/3 ich wysokości i wstaw do zamrażalnika - niech już się zacznie chłodzić.
- Mango umyj i pokrój w kostkę, przełóż do blendera, dodaj łyżeczkę miodu i zmielony kardamon. Zblenduj dokładnie na gładką masę - nałóż do pojemników na lody do 2/3 wysokości foremek.
- Podobnie postąp z kiwi. Obierz, pokrój, dodaj łyżeczkę miodu i resztę mascarpone - zblenduj i nałóż do foremek na lody. Włóż patyczek i wstaw do zamrażalnika na 2-7 godzin.