Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych
Składniki:
Piwo wlewamy do rondelka, dodajemy miód, kilka goździków, szczyptę cynamonu i gotujemy. Aby wzbogacić smak możemy dodać ziarno czarnego pieprzu i szczyptę gałki muszkatołowej (możemy też skorzystać z gotowej mieszanki przypraw). Gotujemy do momentu, gdy napój będzie gorący - pamiętamy, że nie możemy doprowadzić do wrzenia. Gotowy grzaniec przelewamy do kufla możemy ozdobić plastrem pomarańczy i laską cynamonu.
Grzane piwo z miodem to podstawowy przepis. Najczęściej do grzańca dodajemy także kilka goździków. Grzane piwo z imbirem nie smakuje wszystkim, chociaż odrobina tej rośliny fajnie wyostrza i "podbija" smak. I naprawdę bardzo rozgrzewa.
Hot Stout - grzaniec z ciemnego piwa
Składniki:
Do rondelka wlewamy piwo, dodajemy pozostałe składniki i powoli gotujemy. Pamiętajmy, aby nie doprowadzić grzańca do wrzenia. Gorący napój przelewamy do kufla.
Grzane piwo z imbirem
Składniki:
Do rondelka wlewamy piwo, dodajemy pozostałe składniki. Podgrzewamy na średnim ogniu, mieszamy co jakiś czas. Pamiętamy, aby nie dopuścić do wrzenia. Podajemy z plastrami lub ćwiartkami pomarańczy.
Autor: Ugotuj.to
Dog's Nose na ciepło
Składniki:
Piwo wlewamy do rondelka i podgrzewamy (uważamy, aby się nie zagotowało). Dodajemy cukier i gin, delikatnie mieszamy póki cukier się nie rozpuści. Przelewamy do kufla i posypujemy gałką muszkatołową.
Grzane piwo z jajkiem, czyli grzaniec po staropolsku
Składniki
Wlewamy piwo do rondelka, dodajemy miód, goździki i cynamon, gotujemy, pamiętając o tym, aby nie doprowadzić do wrzenia. Równolegle robimy kogel-mogel - żółtko ucieramy z cukrem do momentu uzyskania jednolitej masy. Do kogla-mogla dodajemy dwie-trzy łyżeczki grzańca, mieszamy. Następnie jajeczną masę przelewamy do garnuszka z gorącym piwem i podgrzewamy przez kilka minut, delikatnie mieszając. Przez sitko przelewamy do kufla.
Trzy proste myki, które przydadzą się podczas piwa w plenerze. Otwieracz nie będzie już potrzebny! Zobacz:
Grzane piwo z sokiem to coś dla tych, którzy nie przepadają za charakterystycznym smakiem tego trunku. Podobnie jak w wersji na zimno, sok łagodzi smak piwa. Jak zrobić takiego grzańca? Wystarczy, że do klasycznego grzanego piwa (piwo podgrzane z miodem, goździkami i cynamonem) dolejemy odrobinę soku owocowego - na przykład malinowego lub aroniowego.
Inną opcją "dosmaczenia" jest dodanie pomarańczy. Te cytrusy są często wykorzystywane do ozdabiania kufla z grzańcem, ale nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby odrobinę dodać do środka. Aby zrobić grzane piwo z pomarańczą dodajmy odrobinę soku do podgrzewanego piwa z dodatkami (z klasycznego przepisu na grzaniec) lub umieśćmy kilka plastrów w kuflu do którego będziemy przelewać nasz napój - mieszając i ugniatając plastry pomarańczy, będziemy wyciskać sok.
Piwo na ciepło, ale nie jako grzaniec? Oto kilka przepisów!
Staropolska polewka piwna
Składniki:
Żółtka z cukrem ucieramy do białości, stopniowo dodajemy śmietanę (ciągle ucierając). Garnek z masą żółtkową stawiamy na małym ogniu, powoli, ciągle mieszając, wlewamy piwo. Dodajemy cynamon i goździki, podgrzewamy aż do zgęstnienia. Ser kroimy w kostkę, przekładamy do kamionkowych miseczek, zalewamy zupą.
Autor: Magazyn Kuchnia
Likier piwny
Składniki:
Piwo wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i laski wanilii. Gotujemy na małym ogniu przez piętnaście minut. Studzimy i mieszamy z wódką. Przez wyparzone sitko wyłożone gazą przecedzamy do czystego naczynia. Gdy likier wystygnie całkowicie, przelewamy go do butelek i wstawiamy do suchego, ciemnego miejsca. Likier będzie gotowy do spożycia po trzech miesiącach.
Rada: Laski wanilii dodane do likieru zrównoważą piwną goryczkę.
Przepis pochodzi z magazynu Palce Lizać
Lamb's wool (owcza wełna) - napój
Składniki:
W rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 20 minut pieczemy na blasze przekrojone na połówki ćwiartki jabłek. W garnku mieszamy przyprawy, piwo i cukier, podgrzewamy, ale nie dopuszczając do wrzenia. Rozpuszczony cukier to znak, że napój jest gotowy. Podajemy w szerokich szklankach, z cząstkami jabłek.
Przepis pochodzi z magazynu Palce Lizać
Piwna zupa z Dortmundu
Składniki:
Natrzyj kawałki cytryny cukrem. Zagotuj w garnku piwo, laskę cynamonu, goździki i cukier. Dodaj szczyptę soli. Mąkę zmieszaj z 1/4 szklanki wody, dodaj piwa, aby zagęścić mieszankę. Gdy zupa zgęstnieje, odczekaj chwilę, a następnie wbij cztery żółtka. Zostaw garnek na małym ogniu, pilnuj go stale - nie można doprowadzić do wrzenia. Białka roztrzep z łyżką cukru pudru. Do garnka z gotującą się wodą wkładaj po jednej łyżce białka i czekaj, aż się zetnie. Wyławiaj gotowe "kluski" łyżką cedzakową. Wyłów z zupy cynamon i goździki, nalewaj zupę na talerz. Na wierzchu ułóż "kluski" z białka i posyp je cynamonem.
Autor: Ugotuj.to