Pierniczki świąteczne - smaczne i pachnące [PRZEPISY]

Pierniczki świąteczne mogą być twarde i miękkie, pachnące cynamonem lub orzechowe... Każdy ma szansę znaleźć ulubione wśród wielu rodzajów.
Arkadiusz Ścichocki Arkadiusz Ścichocki

Pierniczki świąteczne - to ci się przyda!

Jeśli pieczesz pierniczki świąteczne, przygotuj się na mnogość zapachów w kuchni: do większości przepisów potrzebny jest imbir, miód, cynamon, czasem starta skórka pomarańczowa... Jeśli wśród składników pojawia się opcja użycia gotowej przyprawy do piernika, pamiętaj, by wybrać taką, w której na jednym z pierwszych miejsc na liście składników nie widnieje cukier - to częsty 'wypełniacz', a najbardziej zależy nam przecież na aromacie przypraw.

I pamiętaj, że zabawa nie musi kończyć się po wyjęciu ciastek z piekarnika. Swoje pierniczki świąteczne możesz polukrować, zanurzyć w czekoladzie, obsypać cukrem pudrem - a może zrobisz z nimi coś innego? Decyzja należy do ciebie.

Pierniczki świąteczne - przepis

Składniki:

125 g miękkiego masła
1/2 szkl. brązowego cukru
1/2 szkl. płynnego miodu
2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Masło z cukrem utrzyj mikserem na puszysty krem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Jeśli jest bardzo klejące, dosyp więcej mąki. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Ciasto cienko rozwałkuj na stolnicy (2-3 mm), w razie potrzeby podsypując mąką. Foremkami wytnij pierniczki. Jeżeli mają zawisnąć na choince, pamiętaj o zrobieniu dziurki. Pierniczki ułóż na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. Piecz 8-10 minut, aż będą złocistobrązowe. Po wyjęciu z pieca pierniczki są miękkie - twardnieją w miarę stygnięcia. Wystudzone pierniczki możecie lukrować i ozdabiać. Przechowuj w zamkniętej puszce, te przeznaczone do zjedzenia polukruj przed podaniem - wtedy będą chrupiące.

Autor: Zuzanna Wiciejowska

Pierniczki Pierniczki Fot. Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com

Pierniczki świteczne z miodem gryczanym

Do przygotowania pierniczków najlepszy jest aromatyczny miód gryczany lub miód spadziowy. Już samo wykrawanie wzorów z ciasta może wprowadzić w świąteczny nastrój...

Składniki: (na ok. 100 sztuk)

320-400 g mąki pszennej (tyle; ile zabierze ciasto)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
170 g masła
1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki roztartego kardamonu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 płaska łyżeczka kakao
250 g cukru
60 ml płynnego miodu gryczanego
1 jajko
1 żółtko

Sposób przygotowania:

Łączymy mąkę, sodę i sól. Masło rozpuszczamy: podgrzewamy, a gdy zacznie się pienić i rumienić, zdejmujemy z ognia. Łączymy je z przyprawami i kakao, następnie z cukrem i miodem. Mieszamy, aż cukier połączy się z tłuszczem, dodajemy jajko i żółtko. Wlewamy masę do miski z mąką, mieszamy, tak żeby składniki się dobrze połączyły. Przykrywamy przezroczystą folią i wstawiamy na godzinę do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy oprószonej mąką (można w kilku porcjach) na grubość 3 mm. Wycinamy dowolne kształty. Pieczemy przez 8-12 minut (wszystko zależy od grubości i wielkości ciastek), aż pierniczki zaczną się rumienić na brzegach.

Uwagi: -  pierniczki mogą być twarde. Skruszeją, jeśli będziemy je trzymać w puszce z kawałkiem jabłka - powinny zmięknąć po kilku dniach.-  szczelnie zamknięte pierniczki można przechowywać nawet przez 2 miesiące. -  aby pierniczki były jeszcze bardziej aromatyczne, można użyć melasy (zamiast miodu) i cukru brązowego (zamiast białego). -  na skróty: w sklepach są dostępne gotowe przyprawy do pierników - na podaną w przepisie ilość ciasta wystarczą 2-3 łyżeczki gotowej mieszanki; zachęcamy jednak do zrobienia własnej przyprawy.

Autor: Olga Badowska

Haps ciasteczka cynamonowe Haps ciasteczka cynamonowe gazeta.tv

Ciasteczka cynamonowe

Czy ty też za dzieciaka mówiłeś cymamon? Nawet jeśli teraz mówisz dobrze, to i tak wiemy, że twoje zamiłowanie do ciastek jest takie, jak w dzieciństwie. Z tego się nie wyrasta!

Składniki na ciasteczka:

  • 2 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 170 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru + 3 łyżki
  • 1/2 szklanki drobnego brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki melasy

Do ozdoby:

  • 2 tabliczki białej czekolady
  • kolorowe pisaki spożywcze (czerwony i zielony)

Sposób przygotowania:

W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki - mąkę, sodę, sól, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową oraz goździki.

W osobnej dużej misce umieść miękkie masło oraz oba rodzaje cukru (1/2 szklanki zwykłego i 1/2 szklanki brązowego) i zmiksuj na jasną i puszystą masę. Dodaj jajko i zmiksuj do połączenia składników. Następnie dodaj melasę i ponownie zmiksuj. Zacznij stopniowo dodawać suche składniki, za każdym razem dokładnie miksując, aż do całkowitego połączenia składników. Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto nabieraj łyżką i formuj z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki z ciasta obtocz w pozostałych 3 łyżkach cukru i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w około 5 centymetrowych odstępach.

Delikatnie spłaszcz każdą kuleczkę i wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 8-10 minut, aż ciastka zaczną się lekko rumienić. Upieczone ciasteczka ostudź na blaszce (z początku będą bardzo miękkie).

Białą czekoladę rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Ostudzone ciasteczka zanurz do połowy w rozpuszczonej czekoladzie i odłóż z powrotem na blaszkę do pieczenia. Kiedy czekolada zastygnie ozdób ciastka kolorowymi pisakami (jak na wideo).

Pierniczki Haps Pierniczki Haps gazeta.tv

Lebkuchen (pierniczki)

Jeśli spędzasz święta z obcokrajowcami i każdy z was mówi w innym języku, mamy sposób na poprawienie komunikacji. Stawiasz na stole pierniczki i wtedy każdy czuje, że mówisz do niego wesołych Świąt i że jest jak w domu.

Składniki:

  • 200 ml płynnego miodu
  • 85 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 85 g drobno zmielonych migdałów
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Dodatkowo:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody
  • garść kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

W rondelku umieść miód oraz pokrojone na małe kawałki masło i podgrzewaj często mieszając, aż masło się roztopi i oba składniki dokładnie się połączą. Zdejmij rondel z palnika i lekko ostudź masę (ma być ciepła, a nie gorąca).

Miękkie pierniczki orzechowe Miękkie pierniczki orzechowe Fot. Sławomir Smolarek

Miękkie pierniczki orzechowe

Orzechy laskowe, płatki migdałowe... takie pierniczki świąteczne mogą być świetnym prezentem pod choinkę, wystarczy przewiązać wstążką!

Składniki:

1 szklanka brązowego cukru
3/4 szklanki płynnego miodu
50 g miękkiego masła lub margaryny
2 jajka
2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki orzechów laskowych
3/4 szklanki płatków migdałowych
3 łyżki kakao
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki zmielonych lub utłuczonych goździków
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki posiekanej skórki pomarańczowej lub drobno
posiekanych suszonych moreli

Sposób przygotowania:

Orzechy laskowe i płatki migdałowe zmiksuj na proszek lub zmiel w maszynce. W dużej misce wymieszaj mąkę z orzechami, kakao, cynamonem, imbirem, goździkami, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Miękkie masło lub margarynę ubij mikserem z cukrem i miodem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania, dodaj stopniowo po jajku. Zmniejsz obroty miksera i porcjami wsypuj przygotowaną mąkę z przyprawami. Na koniec dodaj skórkę pomarańczową. Wilgotną dłonią formuj z masy kulki i układaj je, lekko spłaszczając, na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 15 min, a następnie wystudź. Ostudzone pierniczki możesz polukrować lub oblać polewą czekoladową. Rada: cynamon, imbir i goździki możesz zastąpić gotową mieszanką do pierników.

Autor: Zuzanna Wiciejowska