Jeśli pieczesz pierniczki świąteczne, przygotuj się na mnogość zapachów w kuchni: do większości przepisów potrzebny jest imbir, miód, cynamon, czasem starta skórka pomarańczowa... Jeśli wśród składników pojawia się opcja użycia gotowej przyprawy do piernika, pamiętaj, by wybrać taką, w której na jednym z pierwszych miejsc na liście składników nie widnieje cukier - to częsty 'wypełniacz', a najbardziej zależy nam przecież na aromacie przypraw.
I pamiętaj, że zabawa nie musi kończyć się po wyjęciu ciastek z piekarnika. Swoje pierniczki świąteczne możesz polukrować, zanurzyć w czekoladzie, obsypać cukrem pudrem - a może zrobisz z nimi coś innego? Decyzja należy do ciebie.
Pierniczki świąteczne - przepis
Składniki:
125 g miękkiego masła
1/2 szkl. brązowego cukru
1/2 szkl. płynnego miodu
2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
Masło z cukrem utrzyj mikserem na puszysty krem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Jeśli jest bardzo klejące, dosyp więcej mąki. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Ciasto cienko rozwałkuj na stolnicy (2-3 mm), w razie potrzeby podsypując mąką. Foremkami wytnij pierniczki. Jeżeli mają zawisnąć na choince, pamiętaj o zrobieniu dziurki. Pierniczki ułóż na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. Piecz 8-10 minut, aż będą złocistobrązowe. Po wyjęciu z pieca pierniczki są miękkie - twardnieją w miarę stygnięcia. Wystudzone pierniczki możecie lukrować i ozdabiać. Przechowuj w zamkniętej puszce, te przeznaczone do zjedzenia polukruj przed podaniem - wtedy będą chrupiące.
Autor: Zuzanna Wiciejowska
Do przygotowania pierniczków najlepszy jest aromatyczny miód gryczany lub miód spadziowy. Już samo wykrawanie wzorów z ciasta może wprowadzić w świąteczny nastrój...
Składniki: (na ok. 100 sztuk)
320-400 g mąki pszennej (tyle; ile zabierze ciasto)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
170 g masła
1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki roztartego kardamonu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 płaska łyżeczka kakao
250 g cukru
60 ml płynnego miodu gryczanego
1 jajko
1 żółtko
Sposób przygotowania:
Łączymy mąkę, sodę i sól. Masło rozpuszczamy: podgrzewamy, a gdy zacznie się pienić i rumienić, zdejmujemy z ognia. Łączymy je z przyprawami i kakao, następnie z cukrem i miodem. Mieszamy, aż cukier połączy się z tłuszczem, dodajemy jajko i żółtko. Wlewamy masę do miski z mąką, mieszamy, tak żeby składniki się dobrze połączyły. Przykrywamy przezroczystą folią i wstawiamy na godzinę do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy oprószonej mąką (można w kilku porcjach) na grubość 3 mm. Wycinamy dowolne kształty. Pieczemy przez 8-12 minut (wszystko zależy od grubości i wielkości ciastek), aż pierniczki zaczną się rumienić na brzegach.
Uwagi: - pierniczki mogą być twarde. Skruszeją, jeśli będziemy je trzymać w puszce z kawałkiem jabłka - powinny zmięknąć po kilku dniach.- szczelnie zamknięte pierniczki można przechowywać nawet przez 2 miesiące. - aby pierniczki były jeszcze bardziej aromatyczne, można użyć melasy (zamiast miodu) i cukru brązowego (zamiast białego). - na skróty: w sklepach są dostępne gotowe przyprawy do pierników - na podaną w przepisie ilość ciasta wystarczą 2-3 łyżeczki gotowej mieszanki; zachęcamy jednak do zrobienia własnej przyprawy.
Autor: Olga Badowska
Czy ty też za dzieciaka mówiłeś cymamon? Nawet jeśli teraz mówisz dobrze, to i tak wiemy, że twoje zamiłowanie do ciastek jest takie, jak w dzieciństwie. Z tego się nie wyrasta!
Składniki na ciasteczka:
Do ozdoby:
Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki - mąkę, sodę, sól, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową oraz goździki.
W osobnej dużej misce umieść miękkie masło oraz oba rodzaje cukru (1/2 szklanki zwykłego i 1/2 szklanki brązowego) i zmiksuj na jasną i puszystą masę. Dodaj jajko i zmiksuj do połączenia składników. Następnie dodaj melasę i ponownie zmiksuj. Zacznij stopniowo dodawać suche składniki, za każdym razem dokładnie miksując, aż do całkowitego połączenia składników. Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto nabieraj łyżką i formuj z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki z ciasta obtocz w pozostałych 3 łyżkach cukru i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w około 5 centymetrowych odstępach.
Delikatnie spłaszcz każdą kuleczkę i wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 8-10 minut, aż ciastka zaczną się lekko rumienić. Upieczone ciasteczka ostudź na blaszce (z początku będą bardzo miękkie).
Białą czekoladę rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Ostudzone ciasteczka zanurz do połowy w rozpuszczonej czekoladzie i odłóż z powrotem na blaszkę do pieczenia. Kiedy czekolada zastygnie ozdób ciastka kolorowymi pisakami (jak na wideo).
Jeśli spędzasz święta z obcokrajowcami i każdy z was mówi w innym języku, mamy sposób na poprawienie komunikacji. Stawiasz na stole pierniczki i wtedy każdy czuje, że mówisz do niego wesołych Świąt i że jest jak w domu.
Składniki:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
W rondelku umieść miód oraz pokrojone na małe kawałki masło i podgrzewaj często mieszając, aż masło się roztopi i oba składniki dokładnie się połączą. Zdejmij rondel z palnika i lekko ostudź masę (ma być ciepła, a nie gorąca).
Orzechy laskowe, płatki migdałowe... takie pierniczki świąteczne mogą być świetnym prezentem pod choinkę, wystarczy przewiązać wstążką!
Składniki:
1 szklanka brązowego cukru
3/4 szklanki płynnego miodu
50 g miękkiego masła lub margaryny
2 jajka
2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki orzechów laskowych
3/4 szklanki płatków migdałowych
3 łyżki kakao
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki zmielonych lub utłuczonych goździków
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki posiekanej skórki pomarańczowej lub drobno
posiekanych suszonych moreli
Sposób przygotowania:
Orzechy laskowe i płatki migdałowe zmiksuj na proszek lub zmiel w maszynce. W dużej misce wymieszaj mąkę z orzechami, kakao, cynamonem, imbirem, goździkami, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Miękkie masło lub margarynę ubij mikserem z cukrem i miodem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania, dodaj stopniowo po jajku. Zmniejsz obroty miksera i porcjami wsypuj przygotowaną mąkę z przyprawami. Na koniec dodaj skórkę pomarańczową. Wilgotną dłonią formuj z masy kulki i układaj je, lekko spłaszczając, na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 15 min, a następnie wystudź. Ostudzone pierniczki możesz polukrować lub oblać polewą czekoladową. Rada: cynamon, imbir i goździki możesz zastąpić gotową mieszanką do pierników.
Autor: Zuzanna Wiciejowska