Jak zrobić frytki? Chrupiący przysmak z ziemniaków w domowej odsłonie

Frytki są kojarzone przede wszystkim z fast-foodem i trudno wyobrazić sobie ich zdrowszą wersję. Sieciowe restauracje przyzwyczaiły nas do chrupiących i tłustych słupków z różnymi wersjami sosów. Prawda jest taka, że zrobienie tej przekąski we własnej kuchni jest dziecinnie proste i może być o wiele zdrowsze. Prezentujemy wam przepis na domowe frytki.

Domowe frytki

Frytki to charakterystyczne danie z ziemniaka. Ich kształt może być różny, mogą to być łódeczki, wąskie paseczki czy zmyślne zawijasy. Na pewno są łatwe w przygotowaniu i dostępne na każdym kroku. Podstawowym i jedynym składnikiem tej potrawy są po prostu ziemniaki. Nie jest potrzebna do nich frytkownica, można sobie poradzić ze zwykłą patelnią lub garnkiem. Dla niektórych łatwiejsze może się okazać kupienie mrożonki i wrzucenie jej do mikrofalówki. Niech nie zwiedzie was ta prosta metoda. Takie frytki również mogą być niezdrowe dla naszego organizmu.

Jak przygotować domowe frytki? – składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • olej do smażenia
  • zioła (majeranek, rozmaryn, oregano)
  • sól

Jak zrobić chrupiące domowe frytki – krok po kroku:

  1. Dokładnie opłukujemy ziemniaki z zanieczyszczeń. Następnie je obieramy, najlepiej użyć do tego obieraczki do warzyw.
  2. Przekrawamy ziemniaki na pół, a następnie połówki kroimy w paski. Jeśli chcemy, aby nasze frytki były węższe to należy przekroić warzywo kilka razy wzdłuż i dopiero wtedy w cieńsze paski.
  3. Przelewamy je wrzącą wodą i zostawiamy do obeschnięcia na sitku.
  4. Przygotowujemy sobie garnek lub patelnię z wysokimi brzegami i rozgrzewamy. Wlewamy ok 1 l oleju do smażenia.
  5. Tłuszcz powinien mieć temperaturę ok. 160 stopni. Aby to sprawdzić wystarczy wrzucić kilka pierwszych frytek w ramach testu. Jeśli całość skwierczy to znaczy, że olej jest gotowy.
  6. Nie ma konkretnego czasu na smażenie ziemniaczków. Należy kontrolować ich stopień wysmażenia. Frytki są gotowe, gdy są chrupiące i osiągną złotawy kolor.
  7. Słupki wyciągamy szpatułką lub łyżką cedzakową. Przed podaniem warto je osuszyć z tłuszczu. Świetnie nada się do tego ręcznik papierowy.
  8. Bezpośrednio przed podaniem możemy je posypać świeżo startym rozmarynem, majerankiem lub oregano. Następnie są gotowe do podania. Pamiętajmy o soli lub ketchupie na stole.

Chrupiące frytki

Frytki są bardzo łatwe do przygotowania. Należy pamiętać o tych kilku zasadach, które właśnie wam przekazaliśmy. To dobra alternatywa dla frytek z sieciowych restauracji szybkiej obsługi. Warto przyrządzać taką przekąskę dla swoich pociech lub do niedzielnego obiadu. Będą smakować lepiej, a nasz trud na pewno zostanie doceniony. Zachęcamy was do korzystania z naszego przepisu i do przyrządzania własnych frytek. Smacznego!

Zobacz wideo Jak zrobić domowe frytki belgijskie? Sprawdź nasz przepis

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.