Carpaccio z buraków - przepis na wegetariańską wersję popularnego włoskiego przysmaku

Carpaccio z buraków to doskonała przystawka, którą możesz zaserwować przed wykwintnym obiadem lub podać jako przekąskę na przyjęciu. Doskonale prezentuje się na stole ze względu na intensywne, kontrastowe kolory, smakuje wyśmienicie, a na dodatek jest bardzo zdrowa.

Carpaccio – co to jest? Kilka słów o wersji mięsnej i wegetariańskiej!

Oryginalnie carpaccio jest potrawą mięsną, ewentualnie rybną – do jej przygotowania potrzebna jest cienko pokrojona i dobrze rozbita surowa wołowina, cielęcina lub mięso z łososia bądź tuńczyka. Carpaccio z buraków to już nie tylko wegetariańska wersja mięsnej potrawy. To rewelacyjne danie, które zasmakuje zarówno jaroszom, jak i mięsożercom.

Przepis na carpaccio z buraków - składniki:

  • dwa duże buraki
  • pół kostki ser feta
  • nasiona słonecznika lub pistacje
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • opakowanie rukoli

Krok pierwszy. Carpaccio – buraki. Jak je przygotować?

Buraki do carpaccio możesz przygotować na dwa sposoby – ugotować lub upiec. Pamiętaj, że nie mogą być one zbyt miękkie. Jeśli zdecydujesz upiec buraki, nie obieraj ich przed włożeniem do piekarnika, ale dopiero po upieczeniu. Gdy buraki wystygną, pokrój je na bardzo cienkie plastry. Zamiast noża możesz do tego użyć obieraczki lub specjalnej krajalnicy.

Krok drugi. Przygotuj sos winegret:

Sok z cytryny zmieszaj z oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Opcjonalnie możesz dodać odrobinę miodu, syropu klonowego bądź syropu z agawy lub przygotować sos w wersji z octem balsamicznym.

Krok trzeci. Co do carpaccio z buraków? Przygotuj nasiona i ser:

Nasiona słonecznika podpraż na suchej patelni. Uważaj, aby ich nie spalić, ponieważ wtedy zepsują smak potrawy! Jeśli używasz pistacji, przygotuj je w podobny sposób. Do miseczki pokrusz ser feta.

Krok czwarty. Jak podać carpaccio z buraka?

Na całej powierzchni dużego talerza rozłóż rukolę. Na niej połóż plasterki buraków. Ułóż je w kole w taki sposób, żeby zachodziły na siebie, tworzyły "wir". Następnie polej buraki sosem winegret. Posyp danie serem feta i prażonym słonecznikiem.

Wskazówka: Carpaccio z buraka możesz podać także jako zwykłą sałatkę. Wtedy pokrój buraki w kostkę i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Jednak choć to ten sam wyśmienity smak, carpaccio z buraków jednak czaruje formą podania!

Fetę możesz zastąpić także serem kozim lub dobrej jakości puszystym serkiem do smarowania pieczywa. W wersji wegańskiej carpaccio z buraka wykorzystaj wędzone tofu, wegański ser z nerkowców lub po prostu pomiń ten składnik - rukola, prażone ziarna słonecznika i aromatyczny sos vinegret na pewno będą pyszne także bez sera!

Gdy spożywasz carpaccio z buraków, pamiętaj, aby nabierać za każdym razem wszystkie elementy dania. Dopiero takie połączenie smakowe stanowi kwintesencję tej potrawy.

Carpaccio z buraka to także doskonały sposób, by "odczarować" to warzywo osobom, które za nim nie przepadają. A warto, ponieważ to świetne i niedrogie źródło cennych składników odżywczych! Buraki zawierają betalainę – składnik, który doskonale wpływa na naszą odporność. To szczególnie ważne w sezonie przeziębieniowym! Ponadto zawierają kwas foliowy, przez co są szczególnie wskazane kobietom w ciąży oraz planującym macierzyństwo. Powinni sięgać po nie również osoby z nadciśnieniem tętniczym – ze względu na obecne w soku azotany, buraki mogą obniżać ciśnienie krwi. Ponadto są bogate w witaminę C oraz witaminy z grupy B. Buraki mają jednak wysoki indeks glikemiczny, przez co nie powinny być spożywane w nadmiarze przez osoby z cukrzycą.

Zobacz wideo

Zobacz również:

Buraczki zasmażane - doskonały dodatek do dań obiadowych i nie tylko

Burger z buraków

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.