• Link został skopiowany

Jak zrobić kurczaka tikka masala?

Masz ochotę na danie w prawdziwie indyjskim stylu? Zrób kurczaka tikka masala! Co to jest? To proste, ale pyszne i aromatyczne danie, które rozgrzewa. Orientalny smak zachwyci najbardziej wybrednych gości.
Kurczak tikka masala
fot. Shutterstock

Kuchnia indyjska ma wielu zwolenników. Jest bardzo smaczna, raczej pikantna, ale nawet zwolennicy mniej ostrych potraw znajdą w niej coś dla siebie. Jest również zdrowa, bo opiera się na warzywach, przyprawach i składnikach, które zwiększają naszą odporność, nie stosuje się w niej wiele mięsa, a jeśli już to lekkie np. kurczaka. Jednym z najbardziej popularnych i charakterystycznych dań kuchni indyjskiej jest kurczak tikka masala. Łatwo nauczyć się go przyrządzać. I warto, bo to doskonałe danie do serwowania podczas dużych, rodzinnych uroczystości czy spotkań z przyjaciółmi. Wszystkim smakuje, pięknie pachnie i wygląda, nie jest trudny do przyrządzenia.

Kurczak tikka masala – przepis

Aby przyrządzić odpowiednio kurczaka tikka masala, należy przede wszystkim zaopatrzyć się dobre przyprawy. W kuchni indyjskiej wykorzystuje się ich bardzo dużo. Na pewno się nie zmarnują, ponieważ kiedy raz zasmakujemy w tej kuchni, z pewnością będziemy do niej wracać, a przyprawy powtarzają się w wielu daniach.

Składniki na marynatę do kurczaka:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka imbiru startego na tarce
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka chilli
  • pół łyżeczki kurkumy
  • sok z połówki cytryny
  • sól
  • 1 łyżeczka garam masala

Składniki na sos tikka masala:

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka pasty z czosnku oraz imbiru
  • 1 cebula
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 400 ml sosu curry
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • świeża kolendra
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kozieradki suszonej
  • 200 ml śmietany
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • woda
  • sok z połówki cytryny
  • pieprz
  • sól
  • cukier

Kurczak tikka masala - krok po kroku:

Piersi kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy w grubszą kostkę. Składniki na marynatę mieszamy dokładnie. Nacieramy nią kawałki mięsa. Przykrywamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjąć je, nadziać na patyczki do szaszłyków i grillować lub usmażyć na patelni. Mięso można też usmażyć na patelni grillowej bez używania patyczków do szaszłyków.

Gdy mięso się marynuje, można przygotować sos tikka masala. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy cebulkę, następnie dodajemy pastę z czosnku oraz imbiru i dalej smażymy. Dodajemy wszystkie przyprawy w proszku. Podsmażamy razem przez około pół minuty. Dodajemy passatę pomidorową. Następnie powoli dolewamy sos curry. Mieszamy. Wszystko gotujemy przez około 10 minut. W razie potrzeby dolewamy wody. Po tym czasie doprawiamy sos pastą garam masala, liśćmi kozieradki, śmietaną, wsypujemy mielone migdały oraz kokosa. Doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Jeżeli sos jest zbyt kwaśny, możemy dodać trochę cukru. Do sosu wrzucamy usmażone lub ugrillowane wcześniej kawałki kurczaka. Gotujemy wszystko przez około 5 minut. Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą.

Kurczak tikka masala doskonale smakuje podany oczywiście z ryżem basmati lub tradycyjnymi indyjskimi placuszkami naan lub butter naan, które również łatwo zrobić samemu w domu.

Zobacz wideo
Więcej o: