Kuchnia indyjska ma wielu zwolenników. Jest bardzo smaczna, raczej pikantna, ale nawet zwolennicy mniej ostrych potraw znajdą w niej coś dla siebie. Jest również zdrowa, bo opiera się na warzywach, przyprawach i składnikach, które zwiększają naszą odporność, nie stosuje się w niej wiele mięsa, a jeśli już to lekkie np. kurczaka. Jednym z najbardziej popularnych i charakterystycznych dań kuchni indyjskiej jest kurczak tikka masala. Łatwo nauczyć się go przyrządzać. I warto, bo to doskonałe danie do serwowania podczas dużych, rodzinnych uroczystości czy spotkań z przyjaciółmi. Wszystkim smakuje, pięknie pachnie i wygląda, nie jest trudny do przyrządzenia.
Aby przyrządzić odpowiednio kurczaka tikka masala, należy przede wszystkim zaopatrzyć się dobre przyprawy. W kuchni indyjskiej wykorzystuje się ich bardzo dużo. Na pewno się nie zmarnują, ponieważ kiedy raz zasmakujemy w tej kuchni, z pewnością będziemy do niej wracać, a przyprawy powtarzają się w wielu daniach.
Składniki na marynatę do kurczaka:
Składniki na sos tikka masala:
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy w grubszą kostkę. Składniki na marynatę mieszamy dokładnie. Nacieramy nią kawałki mięsa. Przykrywamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjąć je, nadziać na patyczki do szaszłyków i grillować lub usmażyć na patelni. Mięso można też usmażyć na patelni grillowej bez używania patyczków do szaszłyków.
Gdy mięso się marynuje, można przygotować sos tikka masala. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy cebulkę, następnie dodajemy pastę z czosnku oraz imbiru i dalej smażymy. Dodajemy wszystkie przyprawy w proszku. Podsmażamy razem przez około pół minuty. Dodajemy passatę pomidorową. Następnie powoli dolewamy sos curry. Mieszamy. Wszystko gotujemy przez około 10 minut. W razie potrzeby dolewamy wody. Po tym czasie doprawiamy sos pastą garam masala, liśćmi kozieradki, śmietaną, wsypujemy mielone migdały oraz kokosa. Doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Jeżeli sos jest zbyt kwaśny, możemy dodać trochę cukru. Do sosu wrzucamy usmażone lub ugrillowane wcześniej kawałki kurczaka. Gotujemy wszystko przez około 5 minut. Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą.
Kurczak tikka masala doskonale smakuje podany oczywiście z ryżem basmati lub tradycyjnymi indyjskimi placuszkami naan lub butter naan, które również łatwo zrobić samemu w domu.